donderdag 12 december 2013

Vliegen op Midden Zeeland

Zelf heb ik de afgelopen dagen niet gevlogen, niet dat het weer niet goed is maar gewoon geen vrije tijd (eigenlijk kan het alleen op maandag en de laatste maandagen was ik thuis nodig om op te passen). Enfin, het weer is wel geschikt dus vandaar dat er toch gevlogen wordt op Midden Zeeland. Kees Marijs maakte daarom toch een paar mooie platen;
Op de foto hier onder en hier boven zie je Dick de Ruijter (van Transal) met z`n rode Pitts.
Ook kwam er nog een Shorts Skyvan langs van de week. Leuke parabak.
En tenslotte nog een foto van de Bronco. Inmiddels staan er wel honderden Midden Zeeland foto`s van Kees op het web. Het hele album is hier te bekijken.

woensdag 20 november 2013

N2024 op de foto

Onlangs stond ik met m`n kistje in Airnieuws (met foto). Henk Wadman (de fotograaf) stuurde me nog meer foto`s toe die hij gemaakt had van m`n N2024 (bedankt!). Met name de (onderstaande) "vliegende" foto vond ik wel goed geslaagd.

maandag 11 november 2013

Crosswind & nachtvliegen

Vandaag was het wel aardig weer hier in Zeeland dus even met een klant een rondje gevlogen. De wind was wel full cross (dwars op de baan dus), maar met 15 knopen merk je daar in de Cessna 150 eigenlijk nog weinig van (kist is toch relatief zwaar). Er zijn geen limieten vastgelegd voor m`n kistje, maar de "maximum demonstrated crosswind component" zit op 20 knopen voor de start en 15 knopen voor de landing.
Boven waaide het wel ietsje harder. Flaps even vol uitgegooid en dan kwam ik tegen de wind in niet echt hard vooruit (op bovenstaande foto zie je; slechts 23 knopen grondsnelheid). Omdat het al vroeg donker is moest ik wel een beetje haasten om op tijd terug te zijn (sunset zit nu op 17:10u lokaal). In januari volgend jaar wil ik weer gaan nachtvliegen (bij mooi weer natuurlijk). Omdat dit niet mag in Nederland wil ik dat vanaf Antwerpen doen. Ik heb een klant die graag met me mee wilt (is ook wel handig omdat kistje `s nacht op Antwerpen moet blijven staan omdat ik `s nachts niet op Midden Zeeland terug kan komen (het vliegveld is alleen overdag open). Hier onder een foto van Zeeland nét voor sunset.
Als je `s nachts vliegt heb je weer een heel ander beeld van de omgeving onder je. Je ziet (door de verlichting) heel goed autosnelwegen en steden liggen. Ook het water schittert vaak door licht van de maan. Ook andere vliegtuigen zie je heel makkelijk. Ik vind het zelf wel heel leuk om te doen. Op m`n Amerikaanse brevet heb ik zo`n aantekening voor nachtvliegen, ik wil deze nu ook graag op m`n EASA brevet bijgeschreven hebben (had hier al eerder over geschreven). In Nederland kan onder heel speciale voorwaarden (waar ik dus niet onder val helaas) ook legaal Night VFR gevlogen worden. In ons omringende landen zijn ze qua luchtvaart wat verder ontwikkeld als hier. Daarom moet ik naar bijvoorbeeld België om `s nachts te kunnen vliegen.

donderdag 7 november 2013

Meer bekend over NQ

Inmiddels met het KIWA overleg gehad over het ontbreken van mijn NQ op m`n brevet (aantekening voor nachtvliegen). M`n Amerikaanse NQ wordt niet gelijk getrokken omdat ik m`n Night VFR uren niet bij een ATO (door EASA erkende trainingsorganisatie heb behaald). Ik wil dus begin volgend jaar (als m`n EU instructeur weer terug is uit Amerika) nog m`n NQ aantekening halen op Antwerpen. Het komt er op neer dat je aan onderstaande eisen moet voldoen om een NQ aantekening te krijgen:
FCL.810 Bevoegdverklaring voor nachtvliegen a) Vleugelvliegtuigen, TMG's, luchtschepen. 1) Als de bevoegdheden van een LAPL of een PPL voor vleugelvliegtuigen, TMG's of luchtschepen moeten worden uitgeoefend in VFR-omstandigheden 's nachts, moeten kandidaten een opleidingscursus aan een ATO afronden. De cursus moet het volgende omvatten: i) theorieonderwijs; ii) ten minste 5 uur vliegtijd 's nachts in de betreffende luchtvaartuigcategorie, waaronder ten minste 3 uur dubbelbesturingsonderricht met inbegrip van ten minste 1 uur overlandnavigatie met ten minste één overlandvlucht met dubbele besturing van ten minste 50 km en 5 solostarts en 5 sololandingen tot volledige stilstand.

dinsdag 5 november 2013

Jippie! EASA Brevet binnen

Vanmiddag werd dan toch echt m`n EASA brevet bezorgd. Helemaal super, het enige jammere is dat m`n NQ (aantekening voor nachtvliegen) niet is overgenomen van m`n Amerikaanse brevet. Dit had ik wel aangevraagd en volgens de examinator zou het toch overgenomen worden. Ik ga dus toch nog even bezwaar maken bij KIWA.
Voor het prijsverschil had ik eigenlijk wel een "luxer" brevet gehad. Het is eigenlijk maar een gewoon geprint velletje. Voor het afgeven van m`n EASA brevet moest ik € 596,53 betalen. Voor m`n Amerikaanse brevet was ik slechts 2 dollar kwijt (incl. verzendkosten) en dit is tenminste een degelijk ding (eigenlijk een soort creditcard). Hoe dan ook, binnen is binnen...

dinsdag 29 oktober 2013

Video uit Nieuw Zeeland

Op m`n vrije dag deze week gisteren waaide het hier veel te hard om te gaan vliegen. Vandaar een leuke video uit Nieuw Zeeland deze keer. M`n EU brevet heb ik trouwens nog steeds niet binnen. Ik ga het KIWA maar `s bellen straks. Het zou binnen 15 dagen na aanvraag geregeld zijn, maar dat lukt helaas niet.

donderdag 24 oktober 2013

Vliegen met klant

Vanmorgen was het prachtig weer hier (echt stralend blauwe lucht), dus met een klant (Bram) afgesproken om te gaan vliegen. Eenmaal op het veld bleek het weer enorm veranderd en lag er een hele lage wolkenbasis. Veel meer als een paar circuits zat er dus niet in. Heb dus maar 20 minuten gevlogen. Nét voor mij was er een examenvlucht op de PH-3L9 (Tecnam), dit was met Jan-Willem, een leerling bij de vliegschool van Erik (Angel Air).
Jan-Willem was geslaagd, dus ze kunnen bij het KIWA weer een factuurtje maken. M`n eigen brevet heb ik trouwens nog steeds niet binnen. In de brief van KIWA stond dat het met 15 dagen geregeld zou zijn, dus ik wacht nog maar even af. M`n klant is trouwens na mijn vluchtje met de N2024 nog even met de PH-3L9 meegeweest, de instructeur van Jan-Willem wilde zelf ook nog graag een paar circuits draaien en dat is leuker als er een passagier mee is.

AvGas prijzen in beeld

Hier onder een leuke afbeelding die ik vond op Facebook. De tekst die er bij stond heb ik maar even ingesloten:
Zo toont SkyDemon de fuel prices (prijs van AVGAS wordt hier getoond). Gebruikers van SkyDemon zijn zelf de waarnemers en rapporteurs. Je kunt per veld de actuele prijzen ingeven van AVGAS 100LL, Mogas, Jet A en AVGAS UL91.

dinsdag 22 oktober 2013

Mooney herstart productie vliegtuigen

Het lijkt alsof de boel in de luchtvaart voorzichtig weer aan het aantrekken is. Volgens dit artikel gaat Mooney volgend jaar weer beginnen met de productie van vliegtuigen. Op iets kleinere schaal is het ook op Midden Zeeland te zien. Bij Vliegwerk Holland hebben ze een extra monteur aangetrokken (Nassim de Jong uit Arnemuiden). Hier onder een foto van het vliegtuig van Nassim de Jong (foto is gemaakt door Kees Marijs uit Arnemuiden).
Voor wie het leuk vindt trouwens; Herman Sterken gaat weer voor de MAF naar Tanzania. Herman is FAA instructeur op Midden Zeeland en woont op Arnemuiden (z`n gezin althans). Herman is aan een blog begonnen zodat iedereen z`n belevenissen kan volgen.

donderdag 17 oktober 2013

Brevet bijna binnen...

Vanmorgen kreeg ik een e-mail terug van het KIWA n.a.v. m`n brevetaanvraag. Ook de faktuur voor opmaken brevet zat er bij (596,53 EUR). Gauw betaald maar er was nog een probleem. Het probleem was dat ik geen officiele vliegopleiding heb gevolgd voor het EASA brevet. Je moet echter een "course completion" formulier hebben om een brevet te krijgen. M`n geweldige examinator (Adriaan Brouwer) heeft echter het KIWA gecontacteerd en uitgelegd dat ik al een PPL brevet heb en zodoende geen vliegopleiding nodig had. Hiermee was de zaak gelukkig opgelost. Dan nog even wat anders. Volgend jaar is er een een of andere bijeenkomst in Nederland (Nuclear Security Summit 2014) en dat is blijkbaar heel serieus en wilt men niet gestoord worden door vliegtuigen. Gevolg is dat er dan ook echt niet gevlogen mag worden. Lees maar op deze pagina.
The Nuclear Security Summit (NSS) will be hosted in The Hague on 24 and 25 March 2014. The Nuclear Security Summit 2014 is a world summit, aimed at preventing nuclear terrorism around the globe. As a result, the following airspaces in the Amsterdam FIR will be closed or restricted from 23 March up to and including 26 March, 2014: Identification, name and lateral limits Upper limit Lower limit Remarks (time of activity, type of restriction, nature of hazard, risk of interception) 1 2 3 Prohibited area NSS Den Haag 9 Circle, radius 9 NM, centre 52°05'33.91"N 004°16'58.21"E. TBD IFR traffic prohibited. VFR traffic prohibited. Restricted area NSS Den Haag 50 Circle, radius 50 NM, centre 52°05'33.91"N 004°16'58.21"E. FL 195 GND scheduled IFR traffic permitted. non-scheduled IFR traffic PPR (details TBD). all other traffic prohibited. Restricted area NSS Eindhoven 51°41'00.85"N 005°27'14.97"E; 51°38'21.78"N 005°47'56.40"E; 51°34'55.45"N 005°53'23.94"E; 51°22'28.75"N 005°54'29.87"E; 51°14'39.53"N 005°43'04.25"E; 51°12'58.65"N 005°35'02.61"E; along Dutch-Belgium border to 51°26'02.64"N 005°06'10.22"E; along anti-clockwise arc (radius 50 NM, centre 52°05'33.91"N 004°16'58.21"E) to point of origin. TBD IFR traffic PPR (details TBD). VFR traffic prohibited.

woensdag 16 oktober 2013

Vliegveld opnieuw PPR

Daarnet kreeg ik een best vervelende e-mail van het vliegveld, ik heb hem maar even ingesloten:
Van en met 1 november 2013 tot en met 1 maart 2014 zal het vliegveld Midden Zeeland PPR zijn. Dat wil zeggen dat u net zo welkom bent als anders, maar dat wij graag van te voren even willen weten dat u van ons vliegveld gebruik wilt maken. Zonder uw aankondiging zal de havendienst niet bezet zijn! Bel minimaal 2 uur voor het geplande vertrek c.q. aankomst naar 0113-61 2428 en wij staan voor u klaar!
Het komt er dus op neer dat je vanaf 1 november as. 2 uur van te voren naar het vliegveld moet bellen als je wilt vliegen. De afgelopen winter periode was dit 1 uur, dit mocht ook niet een dag van te voren omdat de havenmeester voor niets naar het veld zou komen als het IMC zou zijn (weet je immers niet 100% zeker van te voren). Je ziet dat je dan toch minder gaat vliegen. Ik geloof niet dat dit een succes wordt en hoop dat ze de "spelregels" toch wat gaan versoepelen want dit is toch geen goede zaak. De havenmeesters die we vorig jaar hadden waren "locals" dus vrij vlot op het veld. Inmiddels werkt er een nieuwe lichting havenmeesters en die wonen bijvoorbeeld in Hellevoetsluis, Rotterdam en Maassluis. Vandaar het extra uur.
Voor wie het leuk vindt, Kees Marijs uit Arnemuiden maakt nogal `s een foto van vliegtuigen op Midden Zeeland. Deze foto`s staan op dit album op Facebook.

vrijdag 11 oktober 2013

Klaar met EASA brevet

Vanmorgen kreeg ik de uitslag binnen (level 5) van de LPE test. Ik had afgelopen woensdag de online LPE test gedaan, de "tape" hier van wordt dan beoordeeld door een instantie in Denemarken. Op zich best snel als ze binnen 2 dagen het resultaat doormailen. Wel een beetje jammer dat ik geen level 6 had (dan ben je er voor altijd van af). Ik moet nu in 2019 opnieuw zo`n test afleggen om te laten zien dat ik Engels spreek. Ik ben nu echt helemaal klaar met m`n EASA brevet en heb vanmorgen dus ook gelijk de hele boel naar KIWA doorgestuurd:
- ingevuld aanvraagformulier (vond ik hier) - kopie paspoort - laatste 3 pagina`s logboek - papieren CBR waarop staat dat theoretisch deel is afgerond - papieren van KIWA zelf dat praktisch deel is afgerond incl. "report form skill test" van de examinator - kopie medical klasse 2 (ik heb onlangs zowel m`n Amerikaanse als EASA medical gedaan) - kopie LPE
Ik heb het even nagekeken op het blog, maar ik heb de hele procedure voor het omzetten van een FAA PPL naar EASA PPL in 4 maanden gedaan. Voor de mensen die nog niet zijn begonnen; vanaf 8 april 2014 is het als EU ingezetene niet meer mogelijk om binnen Europa te vliegen op een FAA brevet. Je moet dan dus een EASA brevet hebben. De vereisten om van de conversie gebruik te maken zoals ik heb gedaan heb ik al eens eerder op m`n blog gezet trouwens. Tenslotte hier onder nog even een foto van afgelopen maandag (het is hier vandaag niet echt vliegweer trouwens).

Gemiddelde leeftijd vliegtuigen GA 30,8 jaar (2013)

Hier onder nog een foto van afgelopen maandag. Het stond nog op m`n telefoon en ik vond het zonde om weg te gooien.
Voor wie het leuk vind, ik vond op Facebook (VFR pilots NL) een interessante statistiek van het ILT per 1 januari 2013:
717 general aviation vliegtuigen ingeschreven met een MTOW tot 2.000 kg, de gemiddelde leeftijd bedraagt (maar liefst...) 30,8 jaar. Er zijn 494 micro lights ingeschreven met een gemiddelde leeftijd van 8,5 jaar. Daarnaast nog zwevers, jets, helicopters, balonnen en UAV's. Zie de volledige rapportage van ILT op deze pdf.

dinsdag 8 oktober 2013

Jeppesen stopt met VFR vliegkaarten

Gisteren was het mooi weer hier in Zeeland en ben ik nog gauw even gaan vliegen met de N2024. Maakte onderstaande foto, ik vind wolken altijd fascinerend om te zien zo. Echt mooie luchtfoto`s (vind ik dan) heb ik gemaakt in de bergen. Zulke foto`s staan bijvoorbeeld op deze pagina.
Daarnet kreeg ik ook bericht dat Jeppesen stopt met de VFR vliegkaarten die ik altijd gebruik. Hier onder de Engelse uitleg (klik hier voor bron).
Discontinuation of Jeppesen VFR+GPS charts At Jeppesen, we understand and share your passion for VFR flying. It is this shared passion that led us to work with pilots all over Europe to explore new ways to make VFR flight planning faster and more efficient, while also delivering all the airborne navigation information you need – when you need it. The result is our highly acclaimed Mobile FliteDeck VFR app, which was introduced at AERO Friedrichshafen in 2013. This revolutionary product creates a new and innovative standard by being the first to provide truly data-driven depiction of all information relevant to the individual phases of flight – from planning to enroute to approach to taxiing - instead of a collection of pre-composed images. All in a simple and, most importantly, intuitive workflow tablet interface. This new technology is exciting and highlights a milestone in navigation solutions. Mobile FliteDeck VFR has been well received, with great reviews from the GA press and a lot of interest from the pilot community. The high number of downloads in a short period of time, as well as the passionate feedback, supports our strategy to continue building out the Mobile FliteDeck VFR features, benefits and coverage areas. Consistent with the rapid transition to electronic solutions and tablet devices, Jeppesen has experienced decreased demand for VFR+GPS paper charts. As with every organization, we have to continually adjust our resources, priorities and business plans to better meet the evolving needs of our customers. This led to the need to reposition our resources and to make the difficult decision to discontinue the European VFR+GPS charts by the end of 2013. This action will allow us to increasingly support further development of Mobile FliteDeck VFR. We thank you for your past business and for using VFR+GPS charts in your flying. Now we invite you to experience Mobile FliteDeck VFR, and see for yourself all the amazing things it does. You can get a free 30-day trial here! If you have any questions, please contact a customer service consultant.
De bedoeling is dus dat je volledig electronisch je kaarten regelt en geen papieren kaart meer bij hebt. In de wet staat overigens dat je een actuele vliegkaart bij je moet hebben. Hierbij is niet als vereiste gemeld dat deze dan ook van papier moet zijn. Je kaarten staan dan bijv. op je iPad en/of iPhone. Ik heb zelf wel AirNav pro op m`n telefoon (zie onderstaande foto), maar denk er nu dus over om toch maar `s om zo`n iPad Mini of zo te gaan die op constante voeding in de kist is aangesloten. Hoe dan ook, ik blijf ook met de papieren kaarten vliegen (maar nu die van de ICAO). Ik vind het zelf wel een fijn idee om niet van stroom afhankelijk te zijn. En wat ik ook heel gek vind, het digitale alternatief van Jeppesen, ((Mobile FD VFR) is nog niet werkend (Nederland en nog meer Europese landen ontbreekt nu nog).

woensdag 2 oktober 2013

LPE test

Zoals onlangs al aangegeven moet je bij een Nederlands/EASA brevet ook een LPE taaltoets doen. Mijn Amerikaanse "English Proficient" aantekening op het brevet is niet voldoende, je moet echt een Europees erkende LPE doen. Ik heb mezelf inmiddels aangemeld bij de organisatie waarbij je het LPE online gedaan kan worden. Van deze organisatie kreeg ik onderstaande informatie terug, misschien wel handig ook voor de andere FAA vliegers die nu een LPE moeten halen.
Hierbij meer informatie over de ICAO Engelse taaltoets LPE (Language Proficiency Exam). Sinds maart 2008 is het verplicht om een LPE aantekening te behalen voor afgifte van een vliegbrevet met RT. Voor het afnemen van de LPE maakt ATC-communication gebruik een geheel vernieuwde test die erkend is in o.a alle JAA landen waaronder Nederland. ATC-Communication heeft intussen ruim 1600 vliegers getest van ballonvaarder, sportvlieger tot captains uit de grote luchtvaart met zeer goede resultaten. De test vindt online plaats op een zelf te bepalen tijdstip en plaats en je bent een computer nodig die aangesloten is op het internet + een webcam en een microfoon (zitten in de meeste laptops standaard ingebouwd). Voorafgaand aan de test moet je een kopie van het paspoort uploaden wat wordt gebruikt voor identificatie. Tijdens de test krijg je een luchtvaart gerelateerd interview en je moet vooraf opgenomen vragen beantwoorden. Tijdens de test moet de kandidaat aantonen dat hij/ zij voldoende kan communiceren in de Engelse taal in een luchtvaart omgeving. Het minimum niveau wat moet worden behaald is ICAO Level 4. De ervaring leert dat nagenoeg iedereen in een keer het vereiste niveau haalt. De testprijs bedraagt €149,- Hoe gaat de test in z'n werk: 1. Vanuit de database komen er 3 luchtvaart thema afbeeldingen op het scherm. Gebruik zoveel mogelijk woorden om te beschrijven wat je ziet. 2. Beantwoord de vragen van de online interface. Door een "virtual interviewer" zullen verschillende vragen gesteld gaan worden. Je selecteert zelf wanneer de vraag zal starten en daarna moet je de recording starten waardoor jouw antwoord kan worden opgenomen. Het is belangrijk dat jouw antwoord niet alleen bestaat uit "Yes" of "No" of erg korte zinnen. Jouw taalvaardigheid zal worden beoordeeld en niet de inhoud van wat je zegt. 3. Neem deel aan een gesimuleerde ATC communicatie met read back op basis van de online module van de test. Dit zal ons in staat stellen om jouw Engelse taalvaardigheid te beoordelen. Jouw antwoorden worden opgenomen en later beoordeeld toor een Authorized Language Assessor. Als je voor jezelf het gevoel hebt dat jouw niveau van Engels redelijk is dan is aanvullende voorbereiding niet nodig. Om een indicatie te krijgen van welk niveau van Engels hoort bij een bepaalde ICAO score kun je de volgende geluidsfragmenten op de ICAO site beluisteren. Let op, het gaat hier om een willekeurige test en de beoordeling op alle 6 onderdelen staat er achter. De laagst behaalde score wordt het uiteindelijke ICAO level. Als je voorafgaand aan de LPE wilt weten wat jouw huidige niveau van Engels is en of dit hoog genoeg is om de test te gaan doen dan is het ook mogelijk om een korte Placement test te doen via het internet. De prijs hiervan bedraagt €50,- en aan de hand van de score van deze korte Placement test kan worden bepaald of dit niveau hoog genoeg is voor het LPE examen of dat voorbereidende training noodzakelijk is. Als je het LPE examen boekt na het doen van deze Placement test dan krijg je €25,- korting op het LPE examen. Voor een aanmelding wil ik graag de volgende gegevens ontvangen: • Burger Service Nummer • Officiële naam zoals vermeld (gaat worden) op het brevet • Geboortedatum Van ons krijg je een factuur en na betaling een pre paid code. Registreer je daarna via de site, vul je prepaid code in en je kunt beginnen met de LPE test
De foto hier boven van de Wright Flyer heb ik trouwens gemaakt op Seppe in het museum. Deze Flyer hangt zo`n beetje boven de BF109 die ik ook op de foto had gezet.

Bevestiging KIWA

Vanmorgen kreeg ik een leuke brief van het KIWA. Ik had nog geen contact met ze opgenomen (moet nl. m`n LPE taal test nog doen), maar van de examinator hadden ze bericht gekregen dat ik geslaagd ben voor m`n EASA PPL. Zo`n praktijkexamen is 6 maanden geldig, dit betekent dat ik binnen 6 maanden m`n brevet moet "bestellen". Zo`n brevet bestellen kost in Nederland (heb ik begrepen) 580 Euro, heel wat anders als wat ik had met m`n Amerikaanse brevet (slechts 2 dollar incl. verzendkosten naar Nederland!). Hoe dan ook, nu nog m`n LPE (ik heb al contact met ze opgenomen). Ik hoop nu echt snel klaar te zijn.
Na m`n vliegexamen op Seppe had ik nog wat foto`s gemaakt in het museum, waaronder onderstaande Messerschmitt BF109 (rechts zie je nog een stuk van de Wright Flyer trouwens).

dinsdag 17 september 2013

EASA PPL

Vandaag ben ik met de N2024 naar Seppe geweest. Niet dat het zulk mooi vliegweer was, integendeel. Maar ik had afgesproken met Adriaan Brouwer om mijn PPL checkride te doen voor mijn EASA brevet.
Adriaan vloog vroeger voor de luchtmacht (Starfighter en zo), maar houdt zich nu onledig met het geven van onder andere examens voor PPL vliegers. Hij woont in de buurt van het vliegveld Seppe, vandaar dat ik daar met hem af had gesproken. Het weer was zoals gezegd niet echt mooi, maar wel legaal vliegbaar.
Eerst met Adriaan op de grond e.e.a. doorgenomen (bijv. het gemaakte vliegplan) en vervolgens gaan vliegen. Het vliegplan had ik gemaakt naar Midden Zeeland. Dus eerst door de CTR van Woensdrecht heen en boven Zuid Beveland m`n oefeningen gedaan (stalls, noodlanding en steep turns). De steep turns deed ik niet geweldig, maar was m`n eigen schuld (deed ze op 60 graden in plaats van 45 graden). Vervolgens op Midden Zeeland nog verschillende landingen gedaan (met en zonder vermogen). Op Midden Zeeland even getankt want ik was inmiddels al weer een uur verder (ik was `s morgens met maar 60 liter brandstof vanaf Seppe vertrokken om de Weight and Balance kloppend te krijgen).
Na de stop op Midden Zeeland ben ik nog doorgevlogen naar de "uitwijk" van mijn vliegplan; EBOS/Oostende. In de lucht klaring gevraagd, maar niet gekregen. Ik had een vliegplan aan moeten vragen omdat het een internationale vlucht was vond de meneer van ATC. Enfin, ik had natuurlijk geen zin in discussie omdat het een examenvlucht was dus geen probleem. Adriaan gaf me een nieuwe alternate op, dit keer Axel. Axel is een zweefveld, maar het was natuurlijk gesimuleerd voor het examen. Tijdens vliegen moest ik dus de afstand, koers en tijd uitrekenen en vervolgens maar in het echt laten zien.
Vanaf Breskens dus naar Axel gevlogen en inderdaad het vliegveld daar gevonden (tijdens het examen doe je de gps natuurlijk niet aan en vlieg je 100% op het zicht). Na Axel nog even een 180 graden bocht "blind", dus zonder zicht naar buiten met zo`n bril op dat je niet naar buiten kunt kijken. Ook nog even "homen" op een ADF baken (STD) en ik was klaar en mocht terug vliegen naar Seppe. Op Seppe geland mocht ik nog even kijken naar de mooie Luscombe die Adriaan heeft. De Luscombe van Adriaan lijkt heel erg op de oude Cessna 120/140`s, maar dit blijkt dus het origineel te zijn. De Luscombe van Adriaan is gemaakt in 1959, dus heel wat ouder weer als mijn Cessna uit 1972.
Nog even het museum bekeken (foto`s volgen nog) en naar de vliegclub gegaan. Eenmaal daar alle papieren in orde gemaakt en vertelde Adriaan me dat ik geslaagd was voor het praktijk gedeelte van m`n EASA PPL. Nu dus nog m`n LPE halen (test om te bewijzen dat ik Engels kan praten) en het laatste deel van m`n medische keuring. De foto`s bij dit blogberichtje van de bare metal staartwielkist en interieur zijn trouwens van de Luscombe van Adriaan.

zaterdag 7 september 2013

VFR vliegen boven Amsterdam

Onderstaande tip van Lex Kranendonk (via Facebook) leek me wel leuk voor mede VFR-vliegers in Nederland;
Ik werk in Amsterdam, en als ik met collega's ga vliegen willen ze het liefst een rondje boven het centrum van Amsterdam vliegen. Met enige voorbereiding is dit prima mogelijk, en erg leuk voor de passagiers! Dit is de procedure: - Download de Visual Approach Chart EHAM - Het gedeelte waar je in kunt vliegen is de zgn. "Amsterdam Sector", in het Noordoosten van de CTR - Toegang tot de Amsterdam Sector is alleen mogelijk als RWY22 en RWY27 niet in gebruik zijn. Controleer dit op http://www.lvnl.nl/nl/airtraffic - Dien een vliegplan in. Ik deed het tot nu toe altijd zonder FPL, echter kreeg ik daar de laatste keer een opmerking over. - Vanaf EHLE doe ik een DCT ZANDA in de GPS. ZANDA ligt in de CTR, vlakbij het Centraal Station. - Schakel naar Schiphol Tower 119.225, meldt je positie "North of the CTR" en "Request to enter the Amsterdam Sector". - Met een klein beetje geluk krijg je "Entering the Amsterdam Sector approved at ....FT" terug. Soms krijg je een SQK code: 0060 - Soms wordt gevraagd "Report Main Station" / "Report Entering/Leaving the CTR", maar dat is allemaal standaard...
Heb het zelf nog niet gedaan met m`n C150 (boven Amsterdam), daarom een foto van Vlissingen (afgelopen maandag gemaakt) vanaf 5500ft.

maandag 2 september 2013

Medische keuring voor EASA brevet

Vanmorgen vroeg ben ik hier op Arnemuiden bloed laten prikken e.d. voor het laboratorium onderzoek. Voor de eerste keuring doen ze dat bij de EASA best wel grondig. Nu nog een oogarts vinden voor het oogonderzoek en dan kan het EASA deel van m`n Medische keuring afgerond worden. Ik combineer het dan ook gelijk met m`n FAA keuring. Tegenwoordig moet je het formulier voor je FAA medical van te voren invullen op de website van de FAA. Meer informatie staat op deze pagina (je moet wel op hun site inloggen). Als je het formulier op de FAA site hebt ingevuld krijg je een nummer. Dit nummer moet naar de dokter die je medische certificaat afgeeft. In mijn geval is dat Erik Vertenten uit Antwerpen (deze meneer doet dus zowel m`n EASA als FAA medical). Veel mensen denken dat je het FAA medical (en dus brevet) niet meer current moet houden als je het EASA brevet hebt. Dit is echter niet altijd waar. Als je met een Amerikaans vliegtuig vliegt (zoals ik dat dus doe) mag je met een EASA brevet alleen in Nederland vliegen. De FAA ziet Nederland als apart land en België is voor hen dus al een buitenland. Voor vliegen in je buitenland met een Amerikaans geregistreerd toestel moet je een geldig Amerikaans vliegbrevet hebben. In de praktijk betekent dit dus dat je zowel je BFR als je medical current moet houden.
Vanmiddag ben ik nog even wezen vliegen met de Cessna en heb bovenstaande foto gemaakt boven Walcheren. Heel dat gedoe met de conversie van het brevet slokt wel wat veel vrije tijd op, dus helaas wat weinig gevlogen de afgelopen tijd. Ik hoop dus dat ik het EASA brevet nu echt gauw krijg. Na het vliegen nog even bij Vliegwerk Holland langs geweest. Heb met ze afgesproken dat ze deze week de olie uit m`n kistje gaan wisselen naar "straight" olie. LOMA heeft dit nl. geadviseerd voor het "inlopen" van de laatst gereviseerde cylinder.

donderdag 29 augustus 2013

EASA praktijk examen

Binnenkort wil ik mijn EASA praktijk examen doen. De examinator tipte me van te voren de exameneisen voor een EASA PPL door. Misschien handig voor andere mensen die een EASA vliegexamen willen doen.

maandag 26 augustus 2013

Duidelijkheid over RT

Inmiddels heb ik weer een e-mail van het KIWA gehad. Ze hebben er over vergaderd, maar ik heb nu van het KIWA bevestigd gekregen (BEDANKT!):
Voor wat betreft de RT, kan de lijn worden voorgezet die onder de JAR-FCL gold. Het al dan niet accepteren van de RT uit een ander (ICAO) land lag ter beoordeling bij de CAA-NL en m.b.t. de RT werd deze in een FAA-bewijs geaccepteerd voor afgifte van een EU bewijs. De theorie-examens zoals je die nu hebt afgelegd zijn voldoende voor afgifte van een PPL-SEP RT Taalvaardigheidstest moet worden behaald maar dat heb ik heb in eerdere berichten de regeling weergegeven
Vanmorgen trouwens nog even in Antwerpen geweest voor m`n EASA klasse 2 medical. Is allemaal geen punt, maar ik moet nu nog even naar het laboratorium (bloed prikken) en de erkende oogarts. Een medevlieger had het er over dat een rapport van een opticien ook goed zou zijn, maar hierin is hij (volgens de man die ik dus sprak) abuis. Het moet echt van een erkende oogarts zijn. Dit is overigens alleen voor de eerste keer, voor de herhaalkeuringen hoeft het niet meer zo officieel.

zaterdag 24 augustus 2013

Natte baan op Midden Zeeland

Helaas vandaag een regenachtige zaterdag. Veel regen, dus het gras van de landingsbaan hier is goed nat en dat remt slecht af. Als je dan vrij hard binnenkomt heb je zelfs aan 1000 meter baan te kort en daar staat dus een hek. Evert van Dilst (van het vliegveldrestaurant) maakte daarnet daarom onderstaande foto van de PH-ATW.

vrijdag 23 augustus 2013

FAA brevet omzetten in België

Vanmorgen kreeg ik een e-mail van Stephan. Stephan vliegt net als mij ook met een Amerikaans FAA brevet en wilt dit eveneens omzetten naar EASA. Omdat hij in België vliegt had hij zich aldaar natuurlijk gemeld bij het Belgische bestuur om zich aan te melden voor de omzetting. Stephan mailde me de Belgische reactie. Heel gek is het (vind ik dan) dat de RT eis daar niet geldt.
hieronder de inhoud van de mail van het Belgische bestuur (Belgische KIWA :) Hieronder de vereisten om uw FAA vergunning te kunnen omzetten: 1. Een bewijs van bevoegdheid voor PPL/BPL/SPL, een CPL of ATPL dat door een derde land is afgegeven conform de eisen van bijlage 1 bij het Verdrag van Chicago, mag door de bevoegde autoriteit van een lidstaat worden geconver¬ teerd in een deel FCL PPL/BPL/SPL met een klasse- of typebevoegdverklaring voor éénvliegers. De houder moet een aanvraag indienen bij de bevoegde autoriteit van de lidstaat waar hij verblijft of is gevestigd. 2. De houder van het bewijs van bevoegdheid moet voldoen aan de onderstaande minimumeisen voor de betreffende luchtvaartuigcategorie: a) slagen voor een schriftelijk examen in luchtvaartwetgeving en menselijke prestaties; mogelijk bij ons Stuur uw vragen naar info.icarus@mobilit.fgov.be b) slagen voor de PPL-, BPL of SPL-vaardigheidstest, naargelang het geval, conform deel FCL; met een examinator c) voldoen aan de eisen voor de afgifte van de betreffende klasse- of typebevoegdverklaring conform subdeel H; d) houder zijn van ten minste een medisch certificaat van klasse 2, afgegeven conform deel Medisch; e) blijk geven van verworven taalvaardigheid overeenkomstig FCL.055; Engelse taalvaardigheid f) ten minste 100 vlieguren hebben voltooid als bestuurder.
Hoe dan ook, de omzetting moet gebeuren in het land waar je woont. Ik heb er dus niets aan. Maandag hoop ik trouwens m`n EASA vliegmedische keuring te doen (dat kan in Antwerpen).

woensdag 21 augustus 2013

Nederlandse RT & LAPL

Vandaag toch nog even gebeld met het KIWA over de mail die ik gekregen had. Hierin stond dat ik naast LPE ook een RT certificaat (Radio Telefonie) moet halen om een Nederlands brevet te krijgen. Voor de omzetting werd aanvankelijk (in een eerdere mail naar mij) alleen Airlaw (incl. ATC procedures) en Human Factors vereist als vak, hier zou dus het vak RT bij komen. Even overleg gehad, maar ze zijn er nu nog niet helemaal uit. Volgende week krijg ik hier weer bericht over. Als het even kan zou ik het toch graag doen zonder dat ik een nieuwe RT moet halen (scheelt me toch weer 555 Euro). Voor wie z`n RT wilt halen, dat doe je hier.
Een LAPL aanvragen zou dan de oplossing misschien zijn (zolang ik het Nederlandse RT als vak nog niet heb), maar ook dat is nog niet leverbaar. Heel vreemd is dat, want in Duitsland kan dit al wél! Zie deze resultaten op Google (tip kreeg ik via Airwork). Zo`n LAPL trouwens is iets "handiger" als een gewoon PPL. Je hoeft maar een klasse 3 medical (wat minder streng als klasse 2 wat voor PPL nodig is), je mag maar 4 personen vliegen en je vliegtuig mag niet meer als 2 ton wegen. Hoe dan ook, volgens het CBR ben ik theoretisch in elk geval helemaal klaar (zie onderstaande verklaring die ik toegestuurd kreeg). Het zou wel een stunt zijn als het KIWA vol kan blijven houden dat RT (in elk geval qua theorie dan) ook over gedaan moet worden.
Vanmorgen heb ik trouwens m`n theorieboeken Airlaw en Human Factors op de bus gedaan naar Henny in Nieuw Zeeland. Ik dacht er eerst aan om ze nog ritueel te verbranden, maar dat geeft ook weer zo`n gedoe. Ik hoop dat Henny er wat mee kan doen.

dinsdag 20 augustus 2013

Leuk bericht van het CBR

Vanmiddag kreeg ik een leuke brief van het CBR! Ik ben klaar met de theorie voor m`n EASA brevet. Ben ik echt wel heel blij mee (m`n Human Performance was wel hakken over de sloot, maar dat wist ik al). M`n theorieboeken heb ik niet meer nodig nu, ik was van plan om ze maar met een enkeltje Nieuw Zeeland op de bus te doen naar Henny...
Van het KIWA kreeg ik ook een mail (bedankt Frank!) waarin stond wat ik nu nog moet doen;
B. CONVERSIE VAN BEWIJZEN VAN BEVOEGDHEID 1. Een bewijs van bevoegdheid voor PPL/BPL/SPL, een CPL of ATPL dat door een derde land is afgegeven conform de eisen van bijlage 1 bij het Verdrag van Chicago, mag door de bevoegde autoriteit van een lidstaat worden geconverteerd in een deel FCL PPL/BPL/SPL met een klasse- of typebevoegdverklaring voor éénvliegers. De houder moet een aanvraag indienen bij de bevoegde autoriteit van de lidstaat waar hij verblijft of is gevestigd. 2. De houder van het bewijs van bevoegdheid moet voldoen aan de onderstaande minimumeisen voor de betreffende luchtvaartuigcategorie: a) slagen voor een schriftelijk examen in luchtvaartwetgeving en menselijke prestaties; Geslaagd uitslag CCV b) slagen voor de PPL-, BPL of SPL-vaardigheidstest, naargelang het geval, conform deel FCL; Moet u nog afleggen met een gecertificeerde examinator. c) voldoen aan de eisen voor de afgifte van de betreffende klasse- of typebevoegdverklaring conform subdeel H; Is onderdeel van het praktijkexamen d) houder zijn van ten minste een medisch certificaat van klasse 2, afgegeven conform deel Medisch; Moet u aanleveren bij aanvraag e) blijk geven van verworven taalvaardigheid overeenkomstig FCL.055; Uitslag LPE afgelegd bij een taalbeoordelings instantie f) ten minste 100 vlieguren hebben voltooid als bestuurder. Kopie logboek waaruit dit blijkt Daarnaast moet u een certificaat van het volgen van een RT-cursus in Nederland bijvoegen. Al de gegevens moeten worden meegezonden met de aanvraag voor het bewijs van bevoegdheid door gebruik te maken van het volgende formulier: http://www.kiwaregister.nl/uploadedFiles/Producten/Luchtvaart/aanvraag_bewijs_van_bevoegdheid_vliegtuigen_helikopters.pdf
Op de een of andere manier is er nu een extra eis bij gekomen. Ook m`n RT moet ik nu blijkbaar over doen. Beetje vreemd want dit was aanvankelijk niet nodig (Amerikaans werd erkend). Enfin. Even vragen hoe dit nu in elkaar steekt.

dinsdag 13 augustus 2013

Dagje CBR in Utrecht

Vandaag ben ik naar Utrecht gegaan om m`n 2 Nederlandse theorie examens (Airlaw & Human Factors) te doen bij het CBR. Eigenlijk zou ik naar Eindhoven gaan, maar blijkbaar hadden veel te weinig mensen gereserveerd en werd ik verzet naar Utrecht. Eenmaal in Utrecht aangekomen stond ik er toch versteld van hoeveel mensen dan op zo`n locatie examen doen. Ik schat toch ruim 30 man (inderdaad, op de een of andere manier is het meer een mannending) die tegelijk examen ging afleggen. Is toch best veel als je weet dat dit elke maand plaats vindt.
Hoe dan ook, `s morgens om 9:00u eerst Airlaw gedaan. Felix (een andere "Amerikaanse" vlieger die in hetzelfde schuitje als mij zit) en ik kregen een aangepast examen. Wij kregen 24 vragen terwijl de rest van de mensen méér en ook andere vragen kregen. In het examen kwamen (gelukkig) vragen voor die (voor ons dan) wel vrij makkelijk waren. Zoals hoeveel rode lichtjes je ziet als je op het goede glijpad zit op de PAPI. Of wat een groen knipperlicht betekent als je op de grond staat. Er zaten ook vragen tussen die best discutabel zijn. Zoals bijvoorbeeld waar je toestemming moet vragen als je luchtfoto`s wilt maken. Heel raar, want sinds 1 juni jl. hoef je dat niet meer. Ik heb maar Ministerie van Defensie ingevuld omdat dit "vroeger" zo was.
Aan het eind van de middag was het examen Human Factors aan de beurt. Dit examen is met 16 vragen best kort, dus je mag maar weinig fouten hebben. Als ik het goed heb dan heb ik exact het maximale aantal fouten gemaakt, dus zou ik er van af moeten zijn. Binnen 2 weken krijg ik de officiele uitslag. Ik houd dus nog even een slag om de arm. Het zou echt super zijn als ik er echt vanaf was want ik ben niet zo`n studiebol :). Tussen de examens door trouwens nog een aantal leuke gesprekken gehad met andere examen kandidaten. Jan Paul bijvoorbeeld wist een handige site om on-line LPE te doen (een aantekening op je brevet dat je Engels beheerst). Hij had voor 149 Euro z`n LPE afgelegd via www.atc-comm.com. Ik denk dat er wel meer mensen zijn die het handig vinden om zo`n examen thuis af te leggen.

dinsdag 6 augustus 2013

Foto`s evenement op Midden Zeeland

M`n kistje is inmiddels weer vliegklaar. De cylinder is door LOMA onderhanden genomen. De lekkende kleppen zijn bijvoorbeeld gemaakt en er zitten nieuwe zuigerveren op. Ook was de inlaatpakking vorig jaar verkeerd gemonteerd. Maar dat is nu allemaal weer opgelost, dus kan ik weer lekker vliegen. Hoewel we de afgelopen dagen prachtig vliegweer hadden, heb ik toch maar 1 keer gevlogen. De resterende vakantie tijd gebruikt om m`n Airlaw en Human Factors bij te spijkeren. Binnenkort heb ik namelijk theorie examen bij het CBR (nodig om m`n FAA brevet om te zetten naar een nieuw EASA brevet).
Vorige week had de Stichting Wings to Victory trouwens op Midden Zeeland een luchtvaart evenement georganiseerd. Kees Marijs is er heen geweest om foto`s te maken (onder andere bovenstaande foto dus). De foto`s van dit evenement staan op deze pagina.

vrijdag 2 augustus 2013

Kistje van Kees Jan

Tijdens m`n vakantie kreeg ik een leuk mailtje van Kees Jan Goudswaard, één van m`n eerste vlieginstructeurs waar ik al mee vloog toen Ids Leemans nog op het restaurant op Midden Zeeland zat (dat is heel lang geleden). Kees mailde me dat hij nu ook een Cessna 150 had gekocht net als mij. Hier onder nog een leuke foto van Kees Jan met z`n nieuwe Amerikaanse kist.
Binnenkort maar `s een afspraak met hem maken om `s bij te praten. Kees Jan was trouwens op Midden Zeeland geweest om de profcheck voor Nassim te doen (BFR). Zo`n BFR moet je als Amerikaanse vlieger om het jaar doen.

dinsdag 30 juli 2013

Vliegen over de goudmijn

Een poosje terug kreeg ik via Facebook/E-mail etc. contact met een andere eigenaar van een Cessna 150. Deze (Nederlandse) meneer (Henny) woont in Nieuw Zeeland en wilt op termijn naar Nederland verhuizen. De bedoeling is ook dat de Cessna mee gaat. Ook Henny houdt een blog bij, hier een linkje naar zijn blogpost over een vluchtje over een (nog actieve) goudmijn in Nieuw Zeeland.
De cylinder voor m`n Cessna is inmiddels weer terug van Loma. Als het een beetje mee zit kan ik van `t weekend weer vliegen.

vrijdag 19 juli 2013

Kistje nog niet klaar

De komende dagen kan ik nog even niet vliegen met de Cessna. M`n cylinder is onderweg nu naar Loma in België. Naast een lekke klep zat er ook een inlaatpakking niet goed (de cylinder kreeg hierdoor valse lucht). Vorig jaar april was er al een andere inlaatpakking op gezet. Helaas was deze dus verkeerd gemonteerd. Enfin. Als Loma de cylinder heeft hersteld ben ik straks van m`n trillingen af (daar ga ik dan maar van uit) en is de motor weer helemaal top.

woensdag 17 juli 2013

Leak test voor de O-200

Gisteren met Kees de leaktest gedaan voor m`n Continental O-200 (motor van de Cessna). Drie van de vier cylinders blijken top te zijn, maar eentje dus niet. Bij zo`n leak test wordt er 80 psi lucht de cylinder in geblazen en wordt er gemeten hoeveel er weg loopt. Als er 5 tot 10% weglekt heb je een goede conditie. Dit is het geval met 3 van m`n 4 cylinders. Een redelijke conditie heb je als er tot 20% weglekt. Meer als 30% weglekken betekent problemen. Bij die ene cylinder waar het om gaat lekt wel 50% weg, dus da`s niet best.
Vanmorgen is Kees dus gelijk aan de slag gegaan om het probleem op te lossen. De cylinder waar het om gaat is er opnieuw af gegaan (vorig jaar april is dezelfde cylinder er immers ook al af gehaald).
An sich zag de cylinder er goed uit, zowel de zuigerveren als de schraapveren waren ok. Met een beetje AvGas hebben we de kleppen getest en 1 van de 2 kleppen sluit dus niet 100% af. Er kwam wat AvGas doorheen druppelen.
Kees gaat hier mee aan de slag nu. Als het goed is kan hij het zelf maken. Lukt het niet, dan gaat de cylinder voor revisie naar België (LOMA). Een compleet nieuwe cylinder kost trouwens zo`n 1000 Euro. Als zo`n revisie in de papieren gaat lopen kies ik uiteraard voor een compleet nieuwe cylinder.

dinsdag 16 juli 2013

Met de N2024 naar Seppe

Vanmiddag nog even met de N2024 wezen vliegen. Kees (de nieuwe onderhouds man) wilde graag een leaktest doen en de motor moest dan goed warm wezen. Zo gezegd, zo gedaan. Even heen-en-weer naar Seppe dus.
Op Seppe stond ik naast de Antonov van Rob de Man, leuk toestel! Hier heb ik nog verschillende klanten mee laten vliegen op het Midzomer Event van 2011.

zaterdag 15 juni 2013

Super service van de CBR

Vanmorgen bij de post zat er een envelop van het CBR met de bevestiging dat ik word toegelaten voor de theorie examens benodigd voor omzetting van een buitenlands PPLA. Supersnelle service! Echt geweldig. Volgens de brief moet ik twee vakken over doen: Air Law and ATC procedures en Human performance and limitations.
Voor de mensen die in hetzelfde schuitje als mij zitten. De procedure is dat je eerst jezelf meldt bij: Kiwa Register B.V. Unit Vergunningen Postbus 4, 2280 AA Rijswijk (ZH) Je stuurt dan een kopie op van je brevet, inclusief kopie identiteitskaart of paspooort incl. een kopie of scan van de laatste 3 bladzijdes van je logboek. Uiteraard ook nog een briefje met daarin verzoek om je brevet om te mogen zetten naar Europees brevet. Zodra het Kiwa dit heeft goedgekeurd gaat het weer door naar het cbr en moet je een aanvraagformulier invullen. Dit aanvraag formulier kun je hier downloaden. Dit ingevulde formulier gaat dan weer naar het CBR: CBR Divisie CCV Postbus 1810, 2280 DV Rijswijk (ZH) Enkele dagen daarna krijg je dan de brief thuis zoals ik net heb gehad. Je krijgt er gelijk ook een betaalverzoek bij. Examen doen kost 97 Euro per vak.

donderdag 13 juni 2013

Iets verder met NL brevet

Vanmorgen hebben ze me opgebeld van het CBR. Ze hebben bericht gehad van het Kiwa en ik mag examen doen. Eerst nog een formulier invullen, dus vanmorgen op de bus gedaan. Hopen dat e.e.a. nu snel afgerond is en ik ook een Nederlands brevet krijg. Hieronder nog een foto van afgelopen zaterdag, ik had nog een klant die mee is wezen vliegen.

maandag 3 juni 2013

Headcornvlucht 2013

Vandaag weer met een groepje naar Engeland gevlogen, net als voorgaande jaren een Headcornvlucht vanaf Midden Zeeland. Mooi weer, leuk gehad. De foto`s staan op deze pagina.

zaterdag 1 juni 2013

Formatievliegen

Op de snelweg heb je bumperklevers, is een beetje link en daarom mag dat niet. In de lucht hebben sommige mensen ook die neiging. Soms gaat dat fout en dat zie je op onderstaande video (hier in Nederland gemaakt). Iemand komt ongevraagd dichtbij vliegen en dat gaat dus fout. Hans (de vlieger in de Husky) krijgt dus opeens de Cessna boven zich (van waar dus gefilmd wordt) en die raken zijn vleugels. Ik had al eerder geblogd hierover en daar staan de foto`s van de Husky toen deze weer terug op Midden Zeeland stond. Dicht naast elkaar vliegen noemen ze formatievliegen. Dit spreek je van te voren met elkaar af. Uiteraard is dit erg leuk en ook nog eens legaal. Hieronder een recente video van de AOPA over formatievliegen.

dinsdag 28 mei 2013

Stearman`s op Midden Zeeland

Gisteren nog even wezen vliegen en de Cessna weer afgetankt weggezet. Ik wil binnenkort namelijk met een klant naar Headcorn in Engeland en `s morgens vroeg vertrekken. Het is dan wel handig als ik dan niet eerst moet tanken. Op het veld kwam ik nog twee leuke kistjes tegen die onderweg terug naar Headcorn waren.
Deze Stearman`s vlogen in formatie terug naar Engeland. De foto`s zijn maar met m`n telefoon gemaakt toen ik m`n runup aan het doen was. Betere foto`s van deze Stearman`s staan hier.
M`n passagier maakte tijdens de start nog onderstaande foto van de Stearmans. Zodra ik los was vertrokken ook de Stearmans richting Engeland. Volgens mij hadden ze nog zo`n rookpotje aangezet want zelfs vanuit de lucht zag je een enorme rookpluim over de baan hangen (foto helemaal onder).
Gisteren en vandaag ook nog even contact gehad met het Kiwa. Van het Kiwa gaan ze nu het CBR een verzoek sturen zodat ik binnenkort examen Airlaw en Human factors kan doen (nodig om een Europees brevet te krijgen). Gistermorgen helaas ook nog een vliegtuig gecrasht hier op Midden Zeeland. Nassim de Jong doet hier uitgebreid verslag.

vrijdag 24 mei 2013

Legaal luchtfoto`s maken

Voorheen was het verboden om vanuit sportvliegtuigen te fotograferen. Bijna niemand hield zich er aan en omdat handhaving niet te doen en ook niet zinvol was is het verbod inmiddels ingetrokken.
Besluit van 24 april 2013 tot intrekking van het Besluit luchtfotografie en het Inkomsten-vergoedingsbesluit-militairen Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Op de voordracht van Onze Minister van Defensie, mede namens de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van 27 februari 2013, nr. BS2013005292, Directie Juridische Zaken, Afdeling Wet- en Regelgeving; Gelet op artikel 76, eerste lid, onder d, van de Luchtvaartwet; De Afdeling advisering van de Raad van State gehoord (advies van 28 maart 2013, W07.13.0054/II); Gezien het nader rapport van Onze Minister van Defensie, mede namens de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van 12 april 2013, nr. BS2013010809, Directie Juridische Zaken, Afdeling Wet- en Regelgeving; Hebben goedgevonden en verstaan: ARTIKEL I Het Besluit luchtfotografie wordt ingetrokken. ARTIKEL II Het Inkomsten-vergoedingsbesluit-militairen wordt ingetrokken. ARTIKEL III Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 juni 2013. Lasten en bevelen dat dit besluit met de daarbij behorende nota van toelichting in het Staatsblad zal worden geplaatst.histnoot ’s-Gravenhage, 24 april 2013 Beatrix De Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, W.J. Mansveld Uitgegeven de tweeëntwintigste mei 2013 De Minister van Veiligheid en Justitie, I.W. Opstelten
Dan nog even wat anders voor wie het leuk vindt. De foto`s en het verhaal van de laatste Saab meet op het vliegveld Midden Zeeland staan op deze pagina.

dinsdag 21 mei 2013

Vluchtje naar Antwerpen

Gisteren zou ik iemand ophalen met de Cessna vanaf het vliegveld van Antwerpen. Helaas hing de bewolking te laag om SVFR binnen te mogen komen. De bewolking hing rond de 500 voet en dat is echt veel te laag. Ik ben daarom maar met de auto gegaan.
Op Midden Zeeland kon er nog wel gevlogen, dus ben `s middags nog heel even in de lucht geweest. Nu maar hopen dat we binnenkort beter weer hebben, want veel relaties willen weer mee naar Engeland vliegen.

vrijdag 17 mei 2013

Weer een leuke video

Hieronder een leuke video die gemaakt is in Sion. Om heel eerlijk te zijn wilde ik graag zoiets op Midden Zeeland voor elkaar krijgen. Met het Midzomer Event van 2010 bijvoorbeeld hebben we het in elk geval geprobeerd. Het was toen echt heel leuk, daar niet van. Maar in Zeeland zijn de mensen misschien toch iets te "nuchter" om dit soort dingen succesvol te organiseren. Het is best wel kostbaar om dit soort vliegtuigen te laten komen, denk aan zo`n 3500 Euro per vliegtuig. Je kunt dit heel moeilijk terugverdienen door bijv. entree te vragen. Hieronder nog de video van de Mustang op Midden Zeeland. Voor wie zo`n Mustang eens in het echt wilt zien vliegen, dat kan aanstaande maandag op het vliegveld in Oostwold (Groningen). Ook is Martien van Dijk (van Wings to Victory)druk bezig met de organisatie van de "Zeeuwse luchtvaartdagen" op 1, 2 en 3 augustus as (2013 dus).

donderdag 16 mei 2013

N2024 op Antwerpen

Onlangs heb ik bij het Kiwa register m`n aanvraag ingediend voor het nieuwe EASA brevet. Ik kreeg vanmorgen bericht dat de aanvraag ontvangen was en dat ze nog wat tijd nodig hebben voordat ze kunnen reageren. Ik denk volgende week wel antwoord te krijgen over hoe nu verder. Ik heb ze m`n ingescande brevet en kopietjes van laatste pagina`s logboek toegestuurd. Ik neem aan dat dit wel voldoende moet zijn.
Dan nog even wat anders. In een vorig leven heette m`n Cessna de OO-GAP (zie foto hierboven) en vloog toen vanaf Antwerpen (EBAW). De motor van m`n Cessna komt dan weer van een andere Belgische Cessna 150, dit was de OO-CLO. Op een gegeven moment is de OO-GAP op Antwerpen helemaal gereviseerd en kreeg toen ook z`n Amerikaanse registratie N2024. Hieronder een foto zoals de Cessna er toen uit zag (1997 staat er bij, dus is toch wel even terug in de tijd).
Vervolgens is de kist opnieuw gespoten (is vóór mijn tijd gebeurd), ik weet niet precies wanneer dat is gebeurd om eerlijk te zijn. Ik heb de N2024 zelf pas sinds 2003 dus de lak zit er toch ook al best een poosje op. Omdat m`n kistje altijd binnen staat blijft de lak er ook mooi uit zien natuurlijk.
Ik vlieg persoonlijk trouwens niet zo heel vaak op Antwerpen. Binnenkort hoop ik er weer eens een keer heen te gaan. Ik hoop dan iemand op te halen die per Fokker 50 komt vanuit Londen City Airport. Het moet natuurlijk wel vliegbaar VFR weer zijn, anders ga ik toch maar met de Saab. Qua tijd maakt het niet extreem veel uit of je met de auto of met het vliegtuig naar Antwerpen gaat. Je bent er (vanaf Midden Zeeland) met zo`n 30 minuten vliegen. Met de auto doe je daar zo`n 20 minuten langer over (als je geen file hebt natuurlijk).