zaterdag 29 december 2012
Baanconditie iets verbeterd
De conditie van de baan op het vliegveld van Arnemuiden is ietsje verbeterd. Op afspraak (PPR) kan er nu toch gevlogen worden al mogen er geen touch-and-go`s gemaakt worden (doorstarten).
Vanmorgen zelf nog even de boel gecheckt op het vliegveld. Ook nog even bovenstaande foto gemaakt van de PH-EDH. Een Piper 24-250 Comanche uit 1963. De 250 staat voor het aantal pk`s die deze Piper heeft (ik heb er slechts 100). Deze kist slaapt toch wel regelmatig buiten. Jammer hoor, het is toch een oldtimer.
Labels:
piper,
piper comanche,
vliegveld midden zeeland
donderdag 27 december 2012
"Nieuwe" Cessna gestationeerd op Midden Zeeland
Sinds kort staat op Midden Zeeland de N22VF gestationeerd, een 6-persoons Cessna 210 uit 1978 (vijf jaar jonger als mijn N2024 dus). De eigenaar van deze Cessna had al een andere Cessna, maar die was niet geschikt voor heel lange trips. De eigenaar wilt er mee naar Zuid Afrika gaan vliegen en dan is het wel fijn als de Cessna een beetje vooruit komt. Kees Marijs zette de Cessna op de foto.
M`n eigen kist is over een paar dagen niet meer current. De annual is namelijk niet gedaan. In februari komt de inspector weer en tussendoor gaat de Cessna nog even naar Transal voor een beurt. Het vliegveld is nu toch gesloten (baan te drassig), dus geen probleem als ik er even niet mee mag vliegen. Waar je ook tegen aan loopt (ik dan) is dat het zo vroeg donker is nu. In Januari moet ik bijvoorbeeld naar een beurs in Keulen. Stel dat ik met het vliegtuig zou gaan dan kan ik niet meer landen `s avonds omdat het vliegveld dan al dicht is. Dus op dit moment is een auto gewoon net even wat handiger.
Labels:
annual,
cessna 210,
n22vf
maandag 24 december 2012
Baan te drassig op Midden Zeeland
Helaas is de conditie van de baan op het vliegveld hier op Arnemuiden zo slecht dat het vliegveld opnieuw is gesloten. Alleen helicopters mogen nu nog (op afspraak/PPR) landen. Het heeft de afgelopen tijd echt heel veel geregend, het gras is nu zo drassig dat je al heel snel vast komt te zitten (zelfs met een personenauto, laat staan met de brandweer wagen). Onderstaande foto van de N2024 is trouwens gemaakt door Kees Marijs uit Arnemuiden.
De Cessna 172RG N4962V was onlangs ook op Midden Zeeland geweest trouwens. Mooie kist, heb ik m`n nachtvlieg uren op gemaakt toen ik m`n brevet moest halen (voor m`n Night VFR aantekening). Deze Cessna heeft een intrekbaar landingsgestel, cowling flaps en een verstelbare propeller. Daarom is `t ie "complex". Die aantekening heb ik later nog `s gedaan op deze Cessna. Ook deze foto is van Kees Marijs.
dinsdag 4 december 2012
Vliegveld weer open
Het weer is iets verbeterd, minder regen en het vliegveld hier is weer "geopend". De baan is echter wel in slechte conditie en het oppervlak is heel zacht. De baan kan dus niet worden gebruikt door zware vliegtuigen op smalle banden. MTOW 1500 Kg. Touch & Go's zijn niet toegestaan.
Hoewel de baan weer "open" is blijft het vliegveld PPR in de winter, dus minimaal 1 uur van te voren bellen.
Labels:
baan,
vliegveld,
zware vliegtuigen
maandag 3 december 2012
Vliegveld gesloten
De (gras-) baan op het Arnemuidse vliegveld is nu zo natgeregend dat de baan is gesloten. Afgelopen woensdag merkte ik het al dat je wielen als het ware aan de baan bleven plakken, vliegtuig had echt meer moeite om los te komen. Bij de landing stond je dan weer heel snel stil. Op de site van het vliegveld staat nu: X CLOSED Aerodrome closed for all fixed wing aircraft due to the softness of the runway surface. Dit betekent dus dat je alleen nog met een helicopter hier kan landen nu. Nu komt zo`n sluiting net als nu wel vaker voor, maar toch zie ik de noodzaak van een verharde baan nog niet direct. OK, dan was de baan nu bruikbaar, maar de vraag is of er dan überhaupt wel gevlogen werd. Het weer an-sich is toch ook marginaal om te gaan vliegen.
Labels:
grasbaan,
vliegtuig,
vliegveld arnemuiden
woensdag 28 november 2012
Regenboog
Vandaag nog even een klein rondje gevlogen, dankdag op Arnemuiden dus had een dagje vrij. Op zich niet zo bijzonder, maar had wel een leuke foto gemaakt. Vloog in een regenbuitje door de regenboog heen.
Labels:
regenboog,
rondje gevlogen
dinsdag 20 november 2012
Cirrus SR22 gesloopt
Een paar weken terug was ik bij Transal en zag daar een Cirrus binnen staan. Kistje is nu gesloopt, Transal heeft alle waardevolle zaken er af gehaald. Het restant (wat er eigenlijk nog wel aardig uit ziet) heeft hij weggegeven aan Machiel van Vliegwerk. Het schijnt dat de Cirrus de sloot in is gereden en niet meer hersteld kon worden.
Labels:
cirrus in de sloot,
cirrus sr22,
kistje gesloopt,
vliegwerk
zaterdag 17 november 2012
`s nachts vliegen met de Cessna
Toen ik m`n brevet haalde heb ik gelijk m`n Night VFR gehaald, om dus `s nachts op zicht te vliegen. Na het halen van het brevet nooit wat mee kunnen doen omdat dit in Nederland niet is toegestaan. Krijg ik net een e-mail van de AOPA dat hier toch verandering in aan zit te komen. Lees maar mee:
VFR night nu zeer beperkt toegestaan in NL
Een van de laatste gebreken na de invoering van JAR FCL van ca 10 jaar geleden is, na een jarenlange strijd, eindelijk geregeld. JAR FCL stelde als eis voor de opleiding tot CPL dat de piloot 5 uur VFR in het donker moet vliegen. De wet werd tactisch ontweken door de vlucht IFR aan te melden en VFR uit te voeren. Dit was een ongewenste situatie. De NACA heeft dit dossier binnen het Platform GA getrokken en nu haar gelijk gekregen.
Het ministerie stelt expliciet dat deze uitzondering alleen van toepassing is op CPL lesvluchten. De regeling gaat voorbij aan de volgende barrières: hoe blijven deze vliegers current? En waarom wijkt het Nederlandse standpunt af van de ICAO, JAR-, en EU- FCL regelingen? We noemen dat geen level playing field. In het Nederlands: ongewenste afwijking binnen Nederland die de GA-sector in NL op achterstand zet.
AOPA stelt vast dat VFR night vluchten in de komende EU FCL regelingen toegestaan zijn. Alle landen om ons heen hebben VFR night toegestaan. Ook de Staatssecretaris verwijst hiernaar in de Staatscourant. Engeland is als voorlaatste land nu bezig om dit ook te regelen. We zullen het ministerie vragen om met de invoering van de EU FCL ook de VFR night rating voor Nederland te regelen.
Voor de goede orde we willen niet per se midden in de nacht vliegen, maar wel in de winterperiode ook tussen 17:00 en 20:00 LT (16:00 – 20:00 UTC) kunnen vertrekken en terugkeren op de velden die daarvoor zijn ingericht. We weten dat een beperkt aantal vliegers deze ‘rating’ in Nederland wil gebruiken. Er is geen enkele reden om dat in ons goed verlichte land onder zichtvliegomstandigheden (VMC) te verbieden.
Lees hier de VFR night regeling in de Staatscourant VFR night CPL stcrt-2012-224431
vrijdag 9 november 2012
Vliegveld restaurant
Op het vliegveld hebben we nu even geen restaurant helaas. Onderstaand berichtje staat nu op de website van het vliegveld.
Per 1 november is het pachtcontract met de uitbater van het restaurant Midden Zeeland afgelopen. Reeds vanaf de afgelopen zomer zijn wij tot op het laatste moment in onderhandeling geweest met de uitbater om een nieuw pachtcontract met hem te kunnen afsluiten. Daarbij zijn we hem zeer ruimhartig in zijn wensen tegemoet getreden en waren we elkaar zeer dicht genaderd. Helaas hebben alle inspanningen uiteindelijk niet tot het gewenste resultaat geleidt en heeft hij zeer kort voor het einde van de overeenkomst besloten om niet in te gaan op ons aanbod. Dat is heel jammer.
Op dit moment is er dus geen uitbater van het restaurant en wordt er door onze horeca adviseur naarstig gezocht naar een nieuwe pachter. De eerste gesprekken met mogelijke kandidaten zullen binnenkort plaatsvinden.
Tot het moment dat er een nieuwe pachter is, zullen we moeten schipperen om te voorkomen dat onze vliegende bezoekers op een houtje moeten bijten. Daartoe zullen we zorgen dat er iets eenvoudigs te drinken en te eten is (koffie, thee, soep, tosti). Dat hebben we dan klaar staan op de havendienst (ma en woe), bij Sandair (di, do en vr) of bij vliegbaar weer is er op zaterdag en zondag voldoende te verkrijgen bij de aeroclub.
Zoals gesteld is bovenstaande schipperen en verre van ideaal. Al onze energie wordt daarom aangewend om zo snel mogelijk een pachter te vinden zodat het weer snel business wordt "as usual".
maandag 5 november 2012
Snert(weer) op Midden Zeeland
Vanmorgen hing de bewolking nogal laag hier in Zeeland, maar na de middag klaarde het een eind op. Dus gebeld of er een havenmeester naar het vliegveld kon komen, maar hij (Harold) bleek er al te zijn. Hij had zelfs ertwensoep voor ons klaar staan. Ik denk dat dit is omdat het restaurant nu dicht is. Even een uurtje gevlogen dus. De baan is nog steeds erg nat helaas, dus genoeg modder verzameld tijdens de start en landing. Dat betekent dus wel een uur schoonmaken als je een uur gevlogen hebt. Hoe dan ook, de modder is er weer af. De grasbaan hier is nu in slechte conditie en het oppervlak is zeer zacht. De baan kan daarom niet worden gebruikt door zware vliegtuigen op smalle banden. Bij Transal zag ik tenslotte weer een ander Bonanza project staan van Dick. Toch maar even op de foto gezet.
Labels:
ertwensoep,
midden zeeland
vrijdag 2 november 2012
Annual van de N24
Afgelopen woensdag stond de N2024 op voor de annual omdat de inspector op Midden Zeeland aanwezig was. Helaas had Transal achteraf geen tijd, dus is de annual niet gedaan. Het is nu opnieuw ingepland voor December. M`n annual verloopt eind december, dus ik mag nog gewoon legaal vliegen nu.
maandag 29 oktober 2012
N2024 krijgt annual
Daarnet bij Transal geweest om dingen af te spreken met de annual (jaarbeurt) van de Cessna. Woensdag komt Ruud (de inspector) dus voor die tijd gaan ze de beurt e.d. nog doen aan N2024. Gelukkig heb ik geen klachten over de Cessna, ik verwacht dus dat ze gauw klaar zijn met m`n kist. Bij Transal in de hangar zag ik nog onderstaande Cirrus SR22 staan waar Dick mee bezig is. Het ziet er naar uit dat `t ie gesloopt wordt, wel jammer voor zo`n jonge kist. Eigenlijk wilde ik vanmiddag nog gaan vliegen, maar het vliegveld is PPR nu. Om nou een havenmeester te laten komen zodat ik een half uurtje kan vliegen vind ik om eerlijk te zijn een beetje decadent.
Labels:
cirrus n672c,
cirrus sr22,
n2024,
n672c
CDA Husky weer op Midden Zeeland
Vanmorgen moest ik even bij Vliegwerk Holland zijn en kwam daar de Husky tegen die onlangs een landing op het strand bij Noordwijk heeft gemaakt. Even een foto gemaakt zoals hij er nu bij staat. Zo te zien valt de schade best mee. Hieronder nog een kranteknipsel uit het Leidsch Dagblad over het "avontuur boven het strand" van de Husky. WASSENAAR - Langs de kust bij Wassenaar zijn zaterdag twee vliegtuigjes met elkaar in botsing gekomen. Het ene toestel, dat was ingehuurd om reclame te maken voor het CDA, moest een noodlanding maken op het strand. Het andere kon op eigen kracht terugvliegen naar Rotterdam The Hague Airport. Niemand raakte gewond, meldde het Korps landelijke politiediensten (KLPD).
Op het moment dat de twee toestellen elkaar raakten, genoten veel mensen op het strand van het prachtige weer. Ook daar vielen geen gewonden. „De piloot wist veilig te landen op een rustig gedeelte van het strand”, zei een woordvoerder.
Op de sleep achter het vliegtuig dat op het strand landde staat ’Samen kunnen we meer, stem CDA’, de verkiezingsleus van de Christen-Democraten. Vanuit het andere vliegtuig werden toevallig net opnamen gemaakt van een derde vliegtuigje dat met een reclame-leus voor de SP langs de Zuid-Hollandse kust vloog.
Hoe groot de materiële schade aan de twee vliegtuigjes is, kon de woordvoerder niet zeggen. Het CDA-vliegtuigje heeft schade aan de linkervleugel en wordt in de loop van zaterdagavond weggehaald van het strand.
Het KLPD en de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) hebben een onderzoek ingesteld.
Labels:
cda vliegtuig,
husky,
noodlanding strand,
vliegwerk holland
Locatie:
4341 Arnemuiden, Nederland
dinsdag 16 oktober 2012
Nieuwe FAA vlieginstructeur in Zeeland
Sinds kort is er een nieuwe FAA (Amerikaanse) vlieginstructeur in Zeeland. Hij is mede betrokken bij een Stichting (dus puur op ideële basis) die de belangenbehartiging voor piloten gaat doen bij hun zelfstudie en/of hun opleiding in de USA. De naam van deze organisatie is “USA pilots”. USA pilots wil hiermee tegenwicht bieden aan het nog steeds afnemend aantal general aviation vliegers in Europa, voor wie van velen de gestegen vliegkosten boven de pet zijn gegroeid. In de USA kun je immers nog eens een uurtje extra vliegen omdat de huur daar nog steeds USD 49 per uur (droog) is voor een Cessna 172 en USD 110 per uur (droog) voor een Piper Seneca. Deze Stichting is bereikbaar via freefaapilot@zeelandnet.nl
Labels:
europa,
faa,
general aviation,
pilot training centre,
seneca,
usa,
vlieginstructeur
zaterdag 13 oktober 2012
Midden Zeeland PPR tijdens de winter.
Net als vorig jaar is Midden Zeeland ook deze winter PPR. Vliegers die willen vliegen vanaf Midden Zeeland of juist willen landen op Midden Zeeland zullen dit minimaal 1 uur van te voren moeten afspreken met de havenmeester (telefonisch op +31 (0)113 61 25 28). Deze PPR periode loopt parallel aan de winterperiode, d.w.z. van en met zondag 28 oktober 2012 tot en met zaterdag 30 maart 2013.
donderdag 11 oktober 2012
Saab meet op het vliegveld
Gisteravond hebben we op het vliegveld hier de Saab meet gehad. Leuke opkomst en verschillende Saab rijders (maar ook klanten van mijn bedrijf) hebben een rondvlucht gedaan. Ook Nassim was present met z`n Piper
De rondvluchten an-sich werden verzorgd door 2 Cessna`s van Cessair. Goed geregeld en tevreden klanten. Het was natuurlijk vrij vroeg donker, dus zo heel veel vluchten hebben we ook niet kunnen maken. Hieronder een foto van de Lycoming 4 cylinder boxermotor van de Piper van Nassim. Ik vind `t een leuk kistje. Het met Nassim afgesproken dat ik er `s mee mag vliegen van hem. Op zich altijd wel leuk ook om al die Saabs op het vliegveld zelf te zetten. Het vliegveld is wel een leuke locatie om zoiets te organiseren. Net als vorige keer waren er ook weer een aantal Belgische Saabisten gekomen naar de Saab meet, zoals bijvoorbeeld onderstaande 9-3 SportHatch. Meer foto`s van de meet op het vliegveld staan op deze pagina.
De rondvluchten an-sich werden verzorgd door 2 Cessna`s van Cessair. Goed geregeld en tevreden klanten. Het was natuurlijk vrij vroeg donker, dus zo heel veel vluchten hebben we ook niet kunnen maken. Hieronder een foto van de Lycoming 4 cylinder boxermotor van de Piper van Nassim. Ik vind `t een leuk kistje. Het met Nassim afgesproken dat ik er `s mee mag vliegen van hem. Op zich altijd wel leuk ook om al die Saabs op het vliegveld zelf te zetten. Het vliegveld is wel een leuke locatie om zoiets te organiseren. Net als vorige keer waren er ook weer een aantal Belgische Saabisten gekomen naar de Saab meet, zoals bijvoorbeeld onderstaande 9-3 SportHatch. Meer foto`s van de meet op het vliegveld staan op deze pagina.
zaterdag 6 oktober 2012
Saabs op het vliegveld
Voor woensdag avond 10 oktober 2012 as. staat er weer een Saab meet gepland op het vliegveld Midden Zeeland. Deze meet begint om 18.00u bij het vliegveld restaurant (gratis parkeren op de parking bij het restaurant). Het adres is Calandweg 30 te Arnemuiden. Op de meet zijn alle Saab en/of vliegtuigfans welkom, er zijn daarom ook vliegtuigen geregeld via Cessair zodat de mensen evt. een korte rondvlucht kunnen maken met een Cessna (uiteraard is dit wel weersafhankelijk). Ook is afgesproken met Nassim de Jong dat hij zijn Piper neer zet (die zou inmiddels klaar zijn) bij het evenement. Hieronder wat foto`s van de Piper die ik gemaakt heb toen Nassim er nog aan sleutelde.
Nassim vindt het leuk om over zijn Piper vliegtuig te vertellen en mensen mogen er uiteraard ook mee op de foto. Dit soort Pipers zie je toch wat minder vaak. De vorige keer hebben we de Saabs trouwens op het vliegveld zelf neergezet, maar we verwachten nu meer bezoekers en hebben daarom omwille van veiligheid gekozen voor de parking. Op deze pagina (en hieronder) staan foto`s die we toen gemaakt hebben.
Labels:
cessna,
midden zeeland,
nassim de jong,
piper,
saab meet,
saabs op vliegveld
vrijdag 5 oktober 2012
Nieuw vliegplanformaat vanaf november 2012
Op LVNL.NL stond onderstaand artikel.
Op 15 november 2012 verandert wereldwijd het vliegplanformaat. Om deze wijziging succesvol te realiseren is het van belang dat alle betrokkenen zich op de hoogte stellen van wat er voor hen wijzigt en wat daarvoor nodig is in systemen, procedures en training.
Op 15 november 2012 wordt ICAO DOC 4444 Amendment 1 van kracht. Met dit amendment wijzigt wereldwijd een aanzienlijk aantal zaken in het ICAO-vliegplanformaat, voor zowel vliegers, luchtvaartmaatschappijen als luchtverkeersdienstverleners.
Vanaf 12 november 2012 begint de transitieperiode van oud naar nieuw vliegplanformaat. Luchtvarenden en luchtvaartmaatschappijen moeten vanaf deze datum hun vliegplannen in het nieuwe formaat indienen.
www.lvnl.nl
De informatie wordt op diverse manieren kenbaar gemaakt. De LVNL-website geeft een overzicht van de wijzigingen en waar meer informatie te vinden is. In de rechterkolom van deze pagina vindt u de relevante onderdelen.
De hier gegeven informatie is een verkorte versie van de informatie uit AIC-A 02/12 09 AUG 2012 en dient NIET ter vervanging van deze AIC.
Labels:
icao,
lvnl,
vliegplan,
vliegplannen
Locatie:
Amsterdam, Nederland
Kritiek VS op Nederlandse luchtvaartinspectie
Bron:
Nederland geeft gehoor aan Amerikaanse eisen om de expertise van de luchtvaartinspectie te verbeteren. Daarbij gaat Nederland verder dan volgens Europese regels nodig is.
FAA tikte Nederland op de vingers
Den Haag kreeg onlangs een tik op de vingers van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. In een vertrouwelijke brief van 10 augustus aan de luchtvaartinspectie ILT spreekt de FAA haar zorg uit over gebrek aan inspecteur-vliegers met voldoende kennis van en ervaring met bepaalde vliegtuigtypen. Hiermee zou Nederland niet voldoen aan internationale veiligheidsnormen.
De Amerikaanse klacht houdt risico’s in voor de Nederlandse vliegtuigsector. In het uiterste geval kunnen de VS landingsrechten voor Nederlandse vliegmaatschappijen schrappen.
Inspecteur-vliegers controleren onder meer naleving van internationale regels bij vliegmaatschappijen. Amerikaanse en Europese luchtvaartorganisaties verschillen al langer van mening over de vraag welke expertise daarbij nodig is. Ze interpreteren de internationale voorschriften daarover verschillend. De ILT houdt zich aan de Europese standaard is het oneens met de VS die in de ogen van de ILT overdreven eisen stellen.
ILT kondigt verbeteringen aan
Toch heeft de ILT de Amerikanen toegezegd inspecteurs uit het buitenland te halen om het tekort aan te vullen, en te investeren in opleidingen. Tijdens een overleg van de FAA en ILT hierover, gisteren in Keulen, hebben de VS positief op deze aankondiging gereageerd. Eind van dit jaar zullen zij beoordelen of Nederland de juiste maatregelen heeft geïmplementeerd.
Labels:
faa,
ilt,
luchtvaartinspectie
Locatie:
Amsterdam, Nederland
woensdag 26 september 2012
Saab vliegveld meet II
Voor woensdag avond 10 oktober 2012 as. staat er weer een vliegveld meet gepland voor Saab en-/of vliegtuig enthousiasten. We hebben als locatie het vliegveld restaurant gekozen (net als vorige keer). Deze keer hebben we twee vliegtuigen gecharterd van Enno Belderok (Cessair). Hij gaat rondvluchten doen voor gereduceerd tarief á € 25 Euro per persoon. Dit onder voorbehoud van natuurlijk het weer en volle toestellen. Voor de vluchten geldt daarom OP=OP en WEG=WEG. Uiteraard moet het wel redelijk weer zijn om te kunnen vliegen, maar dat spreekt voor zich. De aanvang van de meet is om 18.00u. Foto`s van de vorige keer staan op deze pagina.
Labels:
rondvluchten,
saab meet,
saabs op vliegveld,
vliegveld meet
woensdag 19 september 2012
Krantenknipseltje PZC.
De buurman mailde me onlangs nog een krantenknipsel door uit de PZC van 1992. Wel grappig, het eigen bedrijf is er wel gekomen maar niet in de luchtvaart :).
Labels:
midden zeeland,
vliegveld midden zeeland
donderdag 23 augustus 2012
Scheldevlucht op Midden Zeeland
Zaterdag 1 september 2012 dv. wordt op Midden Zeeland de 23e "NEDERLANDSCHE SCHELDEVLUCHT" georganiseerd. Zelf kan ik er in verband met werk niet bij zijn, het lijkt me wel een leuk initiatief. Het gaat om een nauwkeurigheids-navigatievlucht boven Zeeland. Een precisie landing is ook onderdeel van de rally. De Scheldevlucht kent een rijke historie en stamt uit 1934. De prijs was de Zilveren Scheldemeeuw, een trophee in de vorm van een meeuw met uitgeklapte vleugels. Voor iedere deelnemer is er een gedenkpenning zoals die in vroeger jaren ook uitgereikt werd. Organisatie is in handen van Wings to Victory en Aeroclub Zeeland. Kosten voor deelname bedraagt € 15,00 per vliegtuig.
Aanmelden kan via; info@wingstovictory.nl
woensdag 22 augustus 2012
Glazen cockpit in kleine luchtvaart
In m`n Cessna zit nog een erg klassieke cockpit met ouderwetse klokjes als intrumenten zoals dat 40 jaar geleden bij alle vliegtuigen het geval was (m`n N2024 is van 1973). Voor mezelf vind ik het prima die klokjes. Ik heb het vliegen ooit ook zo geleerd met een ouderwets instrumentarium. Toen ik voor het eerst met de Cirrus ging vliegen moest ik dus erg wennen aan de glazen cockpit. Bij de Cirrus heb je nog steeds een paar aantal klokjes als reserve, gewoon voor het geval de stroom uitvalt of de "computer een vastloper heeft". Maar het einde is nog niet in zicht. Het Franse bedrijf Thales maakt glazen cockpit`s voor de commerciele luchtvaart en dat ziet er uit zoals onderstaand plaatje wat ik onlangs tegenkwam op het web. Als ik het goed begrijp zit alleen de kunstmatige horizon er nog als reserve naast en gaat de rest allemaal via `t scherm. De kleine luchtvaart volgt over het algemeen vrij vlot, het zou dus zomaar nóg gekker kunnen worden.
Labels:
cessna,
cirrus,
cockpit,
glazen cockpit,
kleine luchtvaart,
thales
Locatie:
Nederland
maandag 6 augustus 2012
Vliegen met de N2024
Vandaag toch even naar het vliegveld geweest. Ik had in verband met vakantie in Engeland een paar weken niet gevlogen en voor het toestel is het beter als de motor regelmatig draait. Al is het maar een half uurtje, de motor is dan net even goed warm geweest. Korter vliegen als een half uur is niet verstandig vind ik. Vocht verdampt dan niet helemaal en hier krijg je roest van in de motor. Echt vliegweer was het niet toen ik naar het vliegveld reed (regen kwam echt met bakken naar beneden). Ik kon trouwens toch niet direct weg want er stonden nog 3 helicopters op beter vliegweer te wachten voor m`n hangar (in verband met opnames voor de Eneco tour). Zodra de drie Belgische helicopters weg waren eerst maar de Cessna afgetankt en een koffie gedronken in het restaurant totdat het weer beter werd. Het weer werd inderdaad al snel stukken beter, zodoende kon ik nog even de lucht in. Even een video gemaakt (hieronder staat `t ie) van de wolken onderweg.
Labels:
cessna,
helicopters,
motor,
n2024,
vliegveld,
vliegweer.
Locatie:
Nederland
maandag 9 juli 2012
Afschrijving op vliegtuigen
Daarnet kwam ik nog een leuke prijslijst tegen van de Cessna 150 van 1962. Zoals te zien is houden deze toestellen behoorlijk goed waarde, een beetje nette 150 brengt ook in 2012 nog steeds zo`n 20.000 Euro op hier in Europa. Nu is mijn 150 11 jaar jonger, dus zal wel zo`n 10.000 dollar nieuw hebben gekocht. Onderstaande info van een 1977 Cessna 150 vond ik op het net, toch grappig om te zien dat de nieuwwaarde aanzienlijk lager licht als de tweede hands prijs nu. Niet dat ik gelijk ga adviseren om te gaan beleggen in vliegtuigen (je betaalt tenslotte ook onderhoud en stalling).
1977 Cessna 150
New price: $13,950
VFR-equipped Vref used price: $22,900
Specifications
Powerplant 100-hp Continental O-200A
Recommended TBO 1,800 hr
Propeller McCauley two-blade, fixed-pitch, 69-in dia
Length 24 ft
Height 8 ft 6 in
Wingspan 33 ft 4 in
Wing area 160 sq ft
Seats 2
Power loading 16 lb/hp
Wing loading 10 lb/sq ft
Empty weight 1,111 lb
Maximum gross weight 1,600 lb
Useful load 489 lb
Payload w/full fuel 354 lb
Fuel capacity, std 26 gal (22.5 gal usable)
156 lb (135 lb usable)
Baggage capacity 120 lb
Performance
Takeoff distance, ground roll 735 ft
Takeoff distance over 50-ft obstacle 1,385 ft
Maximum demonstrated crosswind component 12 kt
Rate of climb, sea level 670 fpm
Cruise speed/endurance w/45-min rsv, std fuel (fuel consumption)
@ 75% power, best economy, 7,000 ft 106 kt/3 hr
(36 pph/6 gph)
Service ceiling 14,000 ft
Landing distance over 50-ft obstacle 1,075 ft
Landing distance, ground roll 445 ft
Limiting and Recommended Airspeeds
VX (best angle of climb) 60 KIAS
VY (best rate of climb) 67 KIAS
VA (design maneuvering) 94 KIAS
VFE (max flap extended) 87 KIAS
VNO (max structural cruising) 104 KIAS
VNE (never exceed) 140 KIAS
VR (rotation) 48 KIAS
VS1 (stall, clean) 47 KIAS
VSO (stall, in landing configuration) 42 KIAS
All specifications are based on manufacturer's calculations. All performance figures are based on standard day, standard atmosphere, sea level, gross weight conditions unless otherwise noted.
dinsdag 26 juni 2012
Vliegen naar Engeland
Het weer viel achteraf mee dus konden we gisteren toch naar Engeland vliegen. Helaas moesten veel deelnemers afzeggen in verband met werk, dus daarom maar twee vliegtuigen deze keer. We zijn gegaan met Erik zijn Tecnam PH-3L9 en mijn Cessna N2024.
Foto`s ben ik helaas kwijt 🤦♂️.
Foto`s ben ik helaas kwijt 🤦♂️.
Labels:
cessna 150,
headcorn,
mla,
n2024,
ph-3l9,
tecnam,
vliegen naar engeland,
vliegveld midden zeeland
woensdag 20 juni 2012
Vliegen naar Engeland
Eigenlijk was ik van plan om as. maandag de 25e naar Headcorn (Engeland) te vliegen met relaties. Maandag heb ik toevallig vrij, ook heb ik die dag geen oppas voor de kinderen dus wat mij betreft komt het goed uit.
Bestemming is zoals gezegd Headcorn, als er mensen zijn die een balletje golf willen slaan, geef dat aub even aan. Foto`s van vorige keer (2011) staan hier en hier.
Wie er mee wilt, het is op eigen risico. Sorry dat ik dat er zo cru bij zet, maar ik wil mezelf ook alleen maar indekken. Het weer is ook niet bij de prijs inbegrepen, wat dat betreft is het altijd afwachten. Vorig jaar zijn we 2 x in groepsverband gegaan, de ene keer golfen in Lydd. Door weer werd het een uitwijk naar Headcorn. De andere keer zouden we naar Headcorn gaan, maar het was toen gewoon geen vliegweer. Ik ben toen een paar dagen later gegaan met een relatie. Beschikbaarheid van stoelen hangt natuurlijk ook af van deelnemende vliegers. Vol = Vol dus.
vrijdag 1 juni 2012
BFR met Herman op Midden Zeeland
Daarnet heb ik op Midden Zeeland m`n BFR gedaan met Herman Sterken in de N2024. Het was al weer bijna twee jaar geleden dat ik m`n BFR gedaan had, ik had het graag maar weer geregeld vóór de vakanties. Deze keer heb ik de BFR gewoon op m`n eigen kist gedaan, is wel zo handig.
In de lucht zag ik trouwens een tweetal Engelse Yak-50`s in formatie binnenkomen, ze kwamen langs achteren voorbij, maar m`n Traffic Watch had ze al opgemerkt. Ze waren vertrokken uit North Weald en stopten bij ons om even te tanken. Herman en ik hebben ze even geholpen met duwen, zo`n Yak is best zwaar in het gras. Op de grond even wat foto`s gemaakt, in de lucht was het met de Iphone net even te ver weg.
Labels:
bfr,
cessna 150,
n2024,
north weald.,
yak 50
dinsdag 29 mei 2012
Kamperen op het vliegveld
Afgelopen weekend hield de NVAV haar voorjaars fly-in op Midden Zeeland. De NVAV is de Nederlandse Vereniging voor Amateur Vliegtuigbouwers.
Uiteraard ben ik ook even met m`n dochtertje wezen kijken. Wel aardige mensen die zelfbouwers. Tentje mee en kamperen op het vliegveld.
Prachtig weer hierzo, dus een groot succes. Het is dat ik 2 linker handen heb, wel leuk hoor die zelfgemaakte vliegtuigen.
Hieronder een paar foto`s die ik gemaakt heb.
Niet alle vliegtuigen zijn trouwens zelfgebouwd, dus er waren ook wel wat "supporters" zeg maar.
Uiteraard ben ik ook even met m`n dochtertje wezen kijken. Wel aardige mensen die zelfbouwers. Tentje mee en kamperen op het vliegveld.
Prachtig weer hierzo, dus een groot succes. Het is dat ik 2 linker handen heb, wel leuk hoor die zelfgemaakte vliegtuigen.
Hieronder een paar foto`s die ik gemaakt heb.
Niet alle vliegtuigen zijn trouwens zelfgebouwd, dus er waren ook wel wat "supporters" zeg maar.
zaterdag 19 mei 2012
Rondje met de Cessna
Een klant uit Tilburg belde op net of ze nog `s een keer mee mochten met de Cessna. Ze waren nog niet allemaal meegeweest, dus zo gezegd zo gedaan. Het was immers schitterend weer en ze waren toch een weekendje in Zeeland.
Labels:
cessna 150.,
n2024,
vliegveld midden zeeland
donderdag 17 mei 2012
N2024 vliegt weer
Vandaag ben ik weer gaan vliegen met de N2024. Een klant van me heeft z`n auto`s uitgeleend bij het 10 jarig jubileum van de zaak vorig jaar en wilde wel eens als proefkonijn fungeren.
Of het nou de nieuwe bougies zijn weet ik niet, maar het lijkt wel of ik er een paar paardjes bij heb voorin (nieuwe inlaatpakking kan ook wel de oorzaak zijn). Op het veld was het eigenlijk ook best gezellig druk, goede zaak natuurlijk. Veel vreemde kisten, een paar Franse kisten en natuurlijk veel Belgen zoals onderstaande Robin.
Abonneren op:
Posts (Atom)