donderdag 29 augustus 2013

EASA praktijk examen

Binnenkort wil ik mijn EASA praktijk examen doen. De examinator tipte me van te voren de exameneisen voor een EASA PPL door. Misschien handig voor andere mensen die een EASA vliegexamen willen doen.

maandag 26 augustus 2013

Duidelijkheid over RT

Inmiddels heb ik weer een e-mail van het KIWA gehad. Ze hebben er over vergaderd, maar ik heb nu van het KIWA bevestigd gekregen (BEDANKT!):
Voor wat betreft de RT, kan de lijn worden voorgezet die onder de JAR-FCL gold. Het al dan niet accepteren van de RT uit een ander (ICAO) land lag ter beoordeling bij de CAA-NL en m.b.t. de RT werd deze in een FAA-bewijs geaccepteerd voor afgifte van een EU bewijs. De theorie-examens zoals je die nu hebt afgelegd zijn voldoende voor afgifte van een PPL-SEP RT Taalvaardigheidstest moet worden behaald maar dat heb ik heb in eerdere berichten de regeling weergegeven
Vanmorgen trouwens nog even in Antwerpen geweest voor m`n EASA klasse 2 medical. Is allemaal geen punt, maar ik moet nu nog even naar het laboratorium (bloed prikken) en de erkende oogarts. Een medevlieger had het er over dat een rapport van een opticien ook goed zou zijn, maar hierin is hij (volgens de man die ik dus sprak) abuis. Het moet echt van een erkende oogarts zijn. Dit is overigens alleen voor de eerste keer, voor de herhaalkeuringen hoeft het niet meer zo officieel.

zaterdag 24 augustus 2013

Natte baan op Midden Zeeland

Helaas vandaag een regenachtige zaterdag. Veel regen, dus het gras van de landingsbaan hier is goed nat en dat remt slecht af. Als je dan vrij hard binnenkomt heb je zelfs aan 1000 meter baan te kort en daar staat dus een hek. Evert van Dilst (van het vliegveldrestaurant) maakte daarnet daarom onderstaande foto van de PH-ATW.

vrijdag 23 augustus 2013

FAA brevet omzetten in België

Vanmorgen kreeg ik een e-mail van Stephan. Stephan vliegt net als mij ook met een Amerikaans FAA brevet en wilt dit eveneens omzetten naar EASA. Omdat hij in België vliegt had hij zich aldaar natuurlijk gemeld bij het Belgische bestuur om zich aan te melden voor de omzetting. Stephan mailde me de Belgische reactie. Heel gek is het (vind ik dan) dat de RT eis daar niet geldt.
hieronder de inhoud van de mail van het Belgische bestuur (Belgische KIWA :) Hieronder de vereisten om uw FAA vergunning te kunnen omzetten: 1. Een bewijs van bevoegdheid voor PPL/BPL/SPL, een CPL of ATPL dat door een derde land is afgegeven conform de eisen van bijlage 1 bij het Verdrag van Chicago, mag door de bevoegde autoriteit van een lidstaat worden geconver¬ teerd in een deel FCL PPL/BPL/SPL met een klasse- of typebevoegdverklaring voor éénvliegers. De houder moet een aanvraag indienen bij de bevoegde autoriteit van de lidstaat waar hij verblijft of is gevestigd. 2. De houder van het bewijs van bevoegdheid moet voldoen aan de onderstaande minimumeisen voor de betreffende luchtvaartuigcategorie: a) slagen voor een schriftelijk examen in luchtvaartwetgeving en menselijke prestaties; mogelijk bij ons Stuur uw vragen naar info.icarus@mobilit.fgov.be b) slagen voor de PPL-, BPL of SPL-vaardigheidstest, naargelang het geval, conform deel FCL; met een examinator c) voldoen aan de eisen voor de afgifte van de betreffende klasse- of typebevoegdverklaring conform subdeel H; d) houder zijn van ten minste een medisch certificaat van klasse 2, afgegeven conform deel Medisch; e) blijk geven van verworven taalvaardigheid overeenkomstig FCL.055; Engelse taalvaardigheid f) ten minste 100 vlieguren hebben voltooid als bestuurder.
Hoe dan ook, de omzetting moet gebeuren in het land waar je woont. Ik heb er dus niets aan. Maandag hoop ik trouwens m`n EASA vliegmedische keuring te doen (dat kan in Antwerpen).

woensdag 21 augustus 2013

Nederlandse RT & LAPL

Vandaag toch nog even gebeld met het KIWA over de mail die ik gekregen had. Hierin stond dat ik naast LPE ook een RT certificaat (Radio Telefonie) moet halen om een Nederlands brevet te krijgen. Voor de omzetting werd aanvankelijk (in een eerdere mail naar mij) alleen Airlaw (incl. ATC procedures) en Human Factors vereist als vak, hier zou dus het vak RT bij komen. Even overleg gehad, maar ze zijn er nu nog niet helemaal uit. Volgende week krijg ik hier weer bericht over. Als het even kan zou ik het toch graag doen zonder dat ik een nieuwe RT moet halen (scheelt me toch weer 555 Euro). Voor wie z`n RT wilt halen, dat doe je hier.
Een LAPL aanvragen zou dan de oplossing misschien zijn (zolang ik het Nederlandse RT als vak nog niet heb), maar ook dat is nog niet leverbaar. Heel vreemd is dat, want in Duitsland kan dit al wél! Zie deze resultaten op Google (tip kreeg ik via Airwork). Zo`n LAPL trouwens is iets "handiger" als een gewoon PPL. Je hoeft maar een klasse 3 medical (wat minder streng als klasse 2 wat voor PPL nodig is), je mag maar 4 personen vliegen en je vliegtuig mag niet meer als 2 ton wegen. Hoe dan ook, volgens het CBR ben ik theoretisch in elk geval helemaal klaar (zie onderstaande verklaring die ik toegestuurd kreeg). Het zou wel een stunt zijn als het KIWA vol kan blijven houden dat RT (in elk geval qua theorie dan) ook over gedaan moet worden.
Vanmorgen heb ik trouwens m`n theorieboeken Airlaw en Human Factors op de bus gedaan naar Henny in Nieuw Zeeland. Ik dacht er eerst aan om ze nog ritueel te verbranden, maar dat geeft ook weer zo`n gedoe. Ik hoop dat Henny er wat mee kan doen.

dinsdag 20 augustus 2013

Leuk bericht van het CBR

Vanmiddag kreeg ik een leuke brief van het CBR! Ik ben klaar met de theorie voor m`n EASA brevet. Ben ik echt wel heel blij mee (m`n Human Performance was wel hakken over de sloot, maar dat wist ik al). M`n theorieboeken heb ik niet meer nodig nu, ik was van plan om ze maar met een enkeltje Nieuw Zeeland op de bus te doen naar Henny...
Van het KIWA kreeg ik ook een mail (bedankt Frank!) waarin stond wat ik nu nog moet doen;
B. CONVERSIE VAN BEWIJZEN VAN BEVOEGDHEID 1. Een bewijs van bevoegdheid voor PPL/BPL/SPL, een CPL of ATPL dat door een derde land is afgegeven conform de eisen van bijlage 1 bij het Verdrag van Chicago, mag door de bevoegde autoriteit van een lidstaat worden geconverteerd in een deel FCL PPL/BPL/SPL met een klasse- of typebevoegdverklaring voor éénvliegers. De houder moet een aanvraag indienen bij de bevoegde autoriteit van de lidstaat waar hij verblijft of is gevestigd. 2. De houder van het bewijs van bevoegdheid moet voldoen aan de onderstaande minimumeisen voor de betreffende luchtvaartuigcategorie: a) slagen voor een schriftelijk examen in luchtvaartwetgeving en menselijke prestaties; Geslaagd uitslag CCV b) slagen voor de PPL-, BPL of SPL-vaardigheidstest, naargelang het geval, conform deel FCL; Moet u nog afleggen met een gecertificeerde examinator. c) voldoen aan de eisen voor de afgifte van de betreffende klasse- of typebevoegdverklaring conform subdeel H; Is onderdeel van het praktijkexamen d) houder zijn van ten minste een medisch certificaat van klasse 2, afgegeven conform deel Medisch; Moet u aanleveren bij aanvraag e) blijk geven van verworven taalvaardigheid overeenkomstig FCL.055; Uitslag LPE afgelegd bij een taalbeoordelings instantie f) ten minste 100 vlieguren hebben voltooid als bestuurder. Kopie logboek waaruit dit blijkt Daarnaast moet u een certificaat van het volgen van een RT-cursus in Nederland bijvoegen. Al de gegevens moeten worden meegezonden met de aanvraag voor het bewijs van bevoegdheid door gebruik te maken van het volgende formulier: http://www.kiwaregister.nl/uploadedFiles/Producten/Luchtvaart/aanvraag_bewijs_van_bevoegdheid_vliegtuigen_helikopters.pdf
Op de een of andere manier is er nu een extra eis bij gekomen. Ook m`n RT moet ik nu blijkbaar over doen. Beetje vreemd want dit was aanvankelijk niet nodig (Amerikaans werd erkend). Enfin. Even vragen hoe dit nu in elkaar steekt.

dinsdag 13 augustus 2013

Dagje CBR in Utrecht

Vandaag ben ik naar Utrecht gegaan om m`n 2 Nederlandse theorie examens (Airlaw & Human Factors) te doen bij het CBR. Eigenlijk zou ik naar Eindhoven gaan, maar blijkbaar hadden veel te weinig mensen gereserveerd en werd ik verzet naar Utrecht. Eenmaal in Utrecht aangekomen stond ik er toch versteld van hoeveel mensen dan op zo`n locatie examen doen. Ik schat toch ruim 30 man (inderdaad, op de een of andere manier is het meer een mannending) die tegelijk examen ging afleggen. Is toch best veel als je weet dat dit elke maand plaats vindt.
Hoe dan ook, `s morgens om 9:00u eerst Airlaw gedaan. Felix (een andere "Amerikaanse" vlieger die in hetzelfde schuitje als mij zit) en ik kregen een aangepast examen. Wij kregen 24 vragen terwijl de rest van de mensen méér en ook andere vragen kregen. In het examen kwamen (gelukkig) vragen voor die (voor ons dan) wel vrij makkelijk waren. Zoals hoeveel rode lichtjes je ziet als je op het goede glijpad zit op de PAPI. Of wat een groen knipperlicht betekent als je op de grond staat. Er zaten ook vragen tussen die best discutabel zijn. Zoals bijvoorbeeld waar je toestemming moet vragen als je luchtfoto`s wilt maken. Heel raar, want sinds 1 juni jl. hoef je dat niet meer. Ik heb maar Ministerie van Defensie ingevuld omdat dit "vroeger" zo was.
Aan het eind van de middag was het examen Human Factors aan de beurt. Dit examen is met 16 vragen best kort, dus je mag maar weinig fouten hebben. Als ik het goed heb dan heb ik exact het maximale aantal fouten gemaakt, dus zou ik er van af moeten zijn. Binnen 2 weken krijg ik de officiele uitslag. Ik houd dus nog even een slag om de arm. Het zou echt super zijn als ik er echt vanaf was want ik ben niet zo`n studiebol :). Tussen de examens door trouwens nog een aantal leuke gesprekken gehad met andere examen kandidaten. Jan Paul bijvoorbeeld wist een handige site om on-line LPE te doen (een aantekening op je brevet dat je Engels beheerst). Hij had voor 149 Euro z`n LPE afgelegd via www.atc-comm.com. Ik denk dat er wel meer mensen zijn die het handig vinden om zo`n examen thuis af te leggen.

dinsdag 6 augustus 2013

Foto`s evenement op Midden Zeeland

M`n kistje is inmiddels weer vliegklaar. De cylinder is door LOMA onderhanden genomen. De lekkende kleppen zijn bijvoorbeeld gemaakt en er zitten nieuwe zuigerveren op. Ook was de inlaatpakking vorig jaar verkeerd gemonteerd. Maar dat is nu allemaal weer opgelost, dus kan ik weer lekker vliegen. Hoewel we de afgelopen dagen prachtig vliegweer hadden, heb ik toch maar 1 keer gevlogen. De resterende vakantie tijd gebruikt om m`n Airlaw en Human Factors bij te spijkeren. Binnenkort heb ik namelijk theorie examen bij het CBR (nodig om m`n FAA brevet om te zetten naar een nieuw EASA brevet).
Vorige week had de Stichting Wings to Victory trouwens op Midden Zeeland een luchtvaart evenement georganiseerd. Kees Marijs is er heen geweest om foto`s te maken (onder andere bovenstaande foto dus). De foto`s van dit evenement staan op deze pagina.

vrijdag 2 augustus 2013

Kistje van Kees Jan

Tijdens m`n vakantie kreeg ik een leuk mailtje van Kees Jan Goudswaard, één van m`n eerste vlieginstructeurs waar ik al mee vloog toen Ids Leemans nog op het restaurant op Midden Zeeland zat (dat is heel lang geleden). Kees mailde me dat hij nu ook een Cessna 150 had gekocht net als mij. Hier onder nog een leuke foto van Kees Jan met z`n nieuwe Amerikaanse kist.
Binnenkort maar `s een afspraak met hem maken om `s bij te praten. Kees Jan was trouwens op Midden Zeeland geweest om de profcheck voor Nassim te doen (BFR). Zo`n BFR moet je als Amerikaanse vlieger om het jaar doen.