vrijdag 3 november 2023

PH-AJE, de DH60M van Frits Philips

Online kwam ik onlangs onderstaande foto tegen uit de collectie van August Duesenberg.

Eerst iets over de foto. Je ziet hier de Graf Zeppelin LZ-127 in een van de hangars in Frankfurt Am-Main.

De foto is genomen in December 1937. Eerder dat jaar, op 3 mei, vloog de Graf Zeppelin nog zijn laatste vlucht over de Oceaan. Van het Bartolomeu de Gusmão vliegveld in Santa Cruz, Rio de Janeiro.

Tijdens die vlucht hoorde de piloot Hans von Schiller over de radio van de Hindenburg ramp in New York (6 mei). Wijselijk hield hij dat voor zich en vertelde dit niet aan de passagiers. Die kregen het pas te horen nadat de Graf Zeppelin aangekomen was in Friedrichshafen op 8 mei 1937.

De ramp met de Hindenburg betekende het einde van de Zeppelin vluchten. De Graf Zeppelin werd daarom zes weken later op 18 juni opgeslagen in een grote hangar in Frankfurt Am-Main.























Zo`n Zeppelin was behoorlijk aan de maat. Ze moesten er hele grote hangars voor hebben. Naast de Zeppelin stonden een hoop vliegtuigen.

Je ziet vliegtuigen staan uit Engeland, België en zelfs een Nederlandse De Havilland DH60M Moth; de PH-AJE. Grappig hé? Dus voor de oorlog gingen Nederlandse sportvliegers al een toertje maken in Duitsland.

Heb het even nagezocht, maar de PH-AJE was eind 1937 in eigendom van een aantal Nederlanders. Het jaar er op werd dit vliegtuig verkocht aan Frits Philips uit Eindhoven. Helaas is de PH-AJE in de oorlog gesloopt door Zerlegebetrieb Utrecht. De eigenaar kreeg hiervoor een schadevergoeding van 2000 gulden. Het toestel was immers op 9 juni 1941 in beslag genomen door de Duitsers (Feldluftpark Holland).

De PH-AJE was een voorloper van de Tiger Moth zoals we die hier op Arnemuiden nog steeds tegen komen. Richard van As had er ook eentje vroeger hier staan.

Ook andere vliegtuigen van De Havilland doen nog steeds het vliegveld van Arnemuiden aan. Zoals deze Zweedse De Havilland DH80A Puss Moth SE-AFH.

Naast de PH-AJE staat er in ieder geval nog een andere De Havilland op de Zeppelin foto. Je ziet de OO-APS staan. Een Belgische De Havilland DH.85 Leopard Moth die volgens mij gebaseerd was op Antwerpen.

Ik ben geen expert in historische vliegtuigen, maar ik denk zomaar dat De Havilland toen zo`n beetje de Cessna van de jaren 30 was.