woensdag 28 november 2012

Regenboog

Vandaag nog even een klein rondje gevlogen, dankdag op Arnemuiden dus had een dagje vrij. Op zich niet zo bijzonder, maar had wel een leuke foto gemaakt. Vloog in een regenbuitje door de regenboog heen.

dinsdag 20 november 2012

Cirrus SR22 gesloopt

Een paar weken terug was ik bij Transal en zag daar een Cirrus binnen staan. Kistje is nu gesloopt, Transal heeft alle waardevolle zaken er af gehaald. Het restant (wat er eigenlijk nog wel aardig uit ziet) heeft hij weggegeven aan Machiel van Vliegwerk. Het schijnt dat de Cirrus de sloot in is gereden en niet meer hersteld kon worden.

zaterdag 17 november 2012

`s nachts vliegen met de Cessna

Toen ik m`n brevet haalde heb ik gelijk m`n Night VFR gehaald, om dus `s nachts op zicht te vliegen. Na het halen van het brevet nooit wat mee kunnen doen omdat dit in Nederland niet is toegestaan. Krijg ik net een e-mail van de AOPA dat hier toch verandering in aan zit te komen. Lees maar mee: VFR night nu zeer beperkt toegestaan in NL Een van de laatste gebreken na de invoering van JAR FCL van ca 10 jaar geleden is, na een jarenlange strijd, eindelijk geregeld. JAR FCL stelde als eis voor de opleiding tot CPL dat de piloot 5 uur VFR in het donker moet vliegen. De wet werd tactisch ontweken door de vlucht IFR aan te melden en VFR uit te voeren. Dit was een ongewenste situatie. De NACA heeft dit dossier binnen het Platform GA getrokken en nu haar gelijk gekregen. Het ministerie stelt expliciet dat deze uitzondering alleen van toepassing is op CPL lesvluchten. De regeling gaat voorbij aan de volgende barrières: hoe blijven deze vliegers current? En waarom wijkt het Nederlandse standpunt af van de ICAO, JAR-, en EU- FCL regelingen? We noemen dat geen level playing field. In het Nederlands: ongewenste afwijking binnen Nederland die de GA-sector in NL op achterstand zet. AOPA stelt vast dat VFR night vluchten in de komende EU FCL regelingen toegestaan zijn. Alle landen om ons heen hebben VFR night toegestaan. Ook de Staatssecretaris verwijst hiernaar in de Staatscourant. Engeland is als voorlaatste land nu bezig om dit ook te regelen. We zullen het ministerie vragen om met de invoering van de EU FCL ook de VFR night rating voor Nederland te regelen. Voor de goede orde we willen niet per se midden in de nacht vliegen, maar wel in de winterperiode ook tussen 17:00 en 20:00 LT (16:00 – 20:00 UTC) kunnen vertrekken en terugkeren op de velden die daarvoor zijn ingericht. We weten dat een beperkt aantal vliegers deze ‘rating’ in Nederland wil gebruiken. Er is geen enkele reden om dat in ons goed verlichte land onder zichtvliegomstandigheden (VMC) te verbieden. Lees hier de VFR night regeling in de Staatscourant VFR night CPL stcrt-2012-224431

vrijdag 9 november 2012

Vliegveld restaurant

Op het vliegveld hebben we nu even geen restaurant helaas. Onderstaand berichtje staat nu op de website van het vliegveld. Per 1 november is het pachtcontract met de uitbater van het restaurant Midden Zeeland afgelopen. Reeds vanaf de afgelopen zomer zijn wij tot op het laatste moment in onderhandeling geweest met de uitbater om een nieuw pachtcontract met hem te kunnen afsluiten. Daarbij zijn we hem zeer ruimhartig in zijn wensen tegemoet getreden en waren we elkaar zeer dicht genaderd. Helaas hebben alle inspanningen uiteindelijk niet tot het gewenste resultaat geleidt en heeft hij zeer kort voor het einde van de overeenkomst besloten om niet in te gaan op ons aanbod. Dat is heel jammer. Op dit moment is er dus geen uitbater van het restaurant en wordt er door onze horeca adviseur naarstig gezocht naar een nieuwe pachter. De eerste gesprekken met mogelijke kandidaten zullen binnenkort plaatsvinden. Tot het moment dat er een nieuwe pachter is, zullen we moeten schipperen om te voorkomen dat onze vliegende bezoekers op een houtje moeten bijten. Daartoe zullen we zorgen dat er iets eenvoudigs te drinken en te eten is (koffie, thee, soep, tosti). Dat hebben we dan klaar staan op de havendienst (ma en woe), bij Sandair (di, do en vr) of bij vliegbaar weer is er op zaterdag en zondag voldoende te verkrijgen bij de aeroclub. Zoals gesteld is bovenstaande schipperen en verre van ideaal. Al onze energie wordt daarom aangewend om zo snel mogelijk een pachter te vinden zodat het weer snel business wordt "as usual".

maandag 5 november 2012

Snert(weer) op Midden Zeeland

Vanmorgen hing de bewolking nogal laag hier in Zeeland, maar na de middag klaarde het een eind op. Dus gebeld of er een havenmeester naar het vliegveld kon komen, maar hij (Harold) bleek er al te zijn. Hij had zelfs ertwensoep voor ons klaar staan. Ik denk dat dit is omdat het restaurant nu dicht is. Even een uurtje gevlogen dus.
De baan is nog steeds erg nat helaas, dus genoeg modder verzameld tijdens de start en landing. Dat betekent dus wel een uur schoonmaken als je een uur gevlogen hebt. Hoe dan ook, de modder is er weer af. De grasbaan hier is nu in slechte conditie en het oppervlak is zeer zacht. De baan kan daarom niet worden gebruikt door zware vliegtuigen op smalle banden. Bij Transal zag ik tenslotte weer een ander Bonanza project staan van Dick. Toch maar even op de foto gezet.

vrijdag 2 november 2012

Annual van de N24

Afgelopen woensdag stond de N2024 op voor de annual omdat de inspector op Midden Zeeland aanwezig was. Helaas had Transal achteraf geen tijd, dus is de annual niet gedaan. Het is nu opnieuw ingepland voor December. M`n annual verloopt eind december, dus ik mag nog gewoon legaal vliegen nu.