woensdag 30 november 2011

Handig "vlieg-appje"

Via Airwork weer een handige gratis app ontdekt voor in het vliegtuig; Air Nav Free. Echt een leuke app, ga het eerst testen en dan misschien ook de pro versie kopen. Deze app is handig om aan boord te hebben als reserve instrument voor het geval de stroom uitvalt voor de avionics. Er zit op: HSI/VOR/ADF en een Groundspeed functie. Handig om als extra veiligheid aan boord te hebben.


Edit (7 februari 2012):

Inmiddels vlieg ik met de Pro versie. Die bevalt wel beter.

dinsdag 29 november 2011

Douane gedoe II

Vandaag maar weer gebeld met de douane. Ik heb verschillende mensen gesproken en nog maar eens uitgebreid m`n verhaal gedaan. Ik kom er dus niet uit met ze, het vliegtuig is in Belgiƫ ingevoerd (als OO-GAP, vandaar onderstaande foto waar te zien is hoe m`n kistje er vroeger uit zag). Het probleem ligt daar volgens de Nederlandse douane. Het komt er dus op neer dat de N2024 opnieuw ingevoerd moet gaan worden nu. Ben eerst maar eens de vorige eigenaren op gaan bellen of die niet wat kunnen vinden over de BTW.


De meneer waar ik het toestel van heb gekocht heeft geen papieren meer van de N2024. Op zijn faktuur naar mij toe staat wel "inclusief BTW" trouwens. Maar voor de douane is dit niet voldoende. Ik moet dus nog verder terug graven helaas.

Heb daarom gebeld met de meneer die mijn kist Amerikaans gemaakt heeft (William van Steenoven). William vertelde me dat de Belgische inschrijvingspapieren voldoende moeten zijn als bewijs dat er ooit BTW is betaald. Ik ga dus voortaan naast de aankoopnota ook een kopie van die papieren meenemen als ik ga vliegen. Mocht ik weer aangehouden worden dan moet dit voldoende zijn. De IM4 formulieren zijn enkel nodig voor toestellen die van buiten de EU zijn ingevoerd en dat is bij mij niet van toepassing.

Vorige items over dit onderwerp:

Gedoe met douane 1
Aangehouden in Frankrijk

donderdag 24 november 2011

Leuke video van een CATIII landing op Schiphol 18R.

Hieronder een leuke video (niet door mij gemaakt hoor) van een "blinde" landing op de automatische piloot op baan 18R op Schiphol. Video is gemaakt vanuit een Boeing 737.

woensdag 23 november 2011

Douane gedoe met de N2024

Vandaag maar weer eens gebeld met de douane. Heb een formulier nodig om ongestoord Frankrijk in te kunnen gaan. Op Airwork las ik pas dat er ook in Nederland gecontroleerd wordt, dus ik moet het echt gaan regelen. Problemen zoals ik op Calais had wil ik gewoon niet nog eens hebben.

Dit formulier geeft aan dat de BTW van het toestel is betaald en ik hem dus niet nog eens moet invoeren.

Heb enkele maanden terug al contact met ze opgenomen, maar helaas werkt dat niet zo snel. Mijn toestel is vroeger Belgisch geweest (OO-GAP) en daar is de Cessna de EU ingevoerd. Alhier is er een N-reg op geplakt, maar dat heeft niets met de fiscus te maken. Door de vorige eigenaar is het toestel aan mij (incl. B.T.W.) verkocht, die faktuur heb ik gelukkig bewaard en ook doorgestuurd naar de douane.

Vandaag dus weer gebeld (denk voor de 7e keer), de meneer die er over gaat heeft het nu overgedragen aan iemand anders. De naam van die andere man/vrouw mag ik niet hebben. Ze bellen me nog terug.


De laatste keer dat ik in Frankrijk was had ik trouwens geen last van de douane. Bovenstaande foto maakte ik in Chalon onderweg naar Milaan.

dinsdag 22 november 2011

Vliegveld Midden Zeeland `s winters PN!

Tijdens deze winter zal de toren op vliegveld Midden-Zeeland niet meer volledig bezet zijn. Met name op de grijze, sombere dagen waarop niets gebeurt, zal de toren onbezet blijven. Daarvoor zal het vliegveld de status PN (Prior Notice required) krijgen. Het gaat dus niet om toestemming, maar om een verplichte melding. De meldingstijd is 1 uur. Dus 1 uur voordat er gestart of geland moet worden moet een afspraak gemaakt worden +31 113 612528.

Bij de afwezigheid van de (assistent)havenmeester staat dit nummer doorgeschakeld naar diens mobiele telefoon. Na de melding zorgt de havenmeester voor een tijdige en adequate bezetting van de toren. Deze maatregel is voorlopig op proef en zal tegen het einde van de winter worden geƫvalueerd. Dan zal ook worden bezien of een dergelijke maatregel (deels) voor de zomermaanden bruikbaar is. Aan vliegend Nederland (en buitenland) zal een en ander per NOTAM bekend worden gesteld.

Jammer dat het nodig is, maar continue de toren bezet houden is te duur voor het vliegveld. Zomaar spontaan even een rondje vliegen met relaties zit er helaas niet meer in voor mij tijdens de winter. Op deze pagina is trouwens "live" te zien of er gevlogen wordt, is natuurlijk handig want dan kan de wachttijd ingekort worden.

Handige app.

Op advies van Marcel (hier een link naar zijn blog) heb ik een leuke app gekocht voor op mijn telefoon: Airport Finder = Can I Fly There. Handige app als je ergens heen moet en je zoekt het dichtstbijzijnde vliegveld.

Andere handige vlieger apps zijn:

AeroPlus (weer)
NOTAMs